A kiegyensúlyozott alvás az egészséges élet egyik feltétele. Sokan abban a reményben fekszenek le, hogy majd reggelre fájdalommentesen, kipihenten ébrednek, de közben a derekuk, hátuk, válluk, nyakuk még jobban sajog, mint lefekvés előtt. Mások meg képtelenek az éjszakát átaludni.

alvas

A helyes alvótesthelyzet védi a gerincoszlopot, és segít abban, hogy a test kényelmesen tudjon pihenni, regenerálódni.

Vigyázni kell a hason alvással, mivel ilyenkor a fejet valamelyik oldalra fordítjuk, ami a nyaki ínszalagok meghúzódását eredményezheti, így reggel ne csodálkozzunk, ha alig tudjuk valamelyik oldalra fordítani a tekintetünket. Az sem jó, ha háton fekszünk, de a fejünk egy magas párnán van, hiszen így a nyakunk egy idő után meggörbül, a fejünk pedig előre fog állni. Ez például az oxigénfelvételt nehezítheti, így éjszaka például a sejtek oxigénellátása romolhat, de az immunrendszer is gyengülhet, nem beszélve az asztma, légzésszünet kialakulásáról, de akár a keringési rendszer is megbetegedhet. Ezenkívül az emésztést is befolyásolhatja ez a rossz alvási pozíció: székrekedés léphet fel, mérséklődhet a tápanyagok felszívódása. Az oxigénhiány gátolja az endorfin hormon termelődését is, ami érzékenységhez, és fájdalomhoz vezethet.

Hogyan aludjunk helyesen?

Ha hanyatt fekszünk, és fejünk alatt egy speciálisan kifejlesztett gyógypárna is van, akkor máris a nyakat megfelelően tehermentesítjük. Érdemes még a kisebb méretű párnát helyezni a térdek alá, ezáltal nem hárul akkora súly a gerincoszlopra, a csípőre és a keresztcsontra sem.

Ugyancsak nagyszerű pozíció a magzat póz, amikor a csípő és a térd 45 fokban hajlított. A fejünk alá olyan párnát helyezzünk, ami a fejet a testtel egy pozícióban tartja, valamint a térdeink közé is csúsztassunk egy párnát, amennyiben ez hiányzik a medence elcsavaródik egy irányba.

Természetesen kulcskérdés a párna is. Szakemberek állításai szerint a legrosszabb választás, ha nagy és puha párnát használunk, amely azért jelent gondot, mert semmilyen alátámasztást nem kapnak a nyaki csigolyák, ezért ne lepődjenek meg azok, akik ilyen párnán alszanak, ha reggel kimerülten, fejfájással kezdik a napjukat.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.