BlogExotéria vagy ezotéria? Cikkajánló az ezotéria közhelyeiről, Kövesi Péter tollából

Exotéria vagy ezotéria? Cikkajánló az ezotéria közhelyeiről, Kövesi Péter tollából

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Nem vagyok, sőt nem is leszek az ezoterikáért rajongó tömeg élbolyában, de tény, hogy magam simán spirituális lénynek tekintem (nem feltétlenül vallásos!), és sosem hunynék szemet efölött. Létezik, az ember lelkét bizsergeti, és ha most nem is, de gyerekkorban biztosan megremegtették gondolatainkat az olyan fogalmak, mint Tibet, Atlantisz, Zen, Chi energia.

Az ezotériával sajnos úgy állunk, hogy mivel tudományosan csak igen kis hányadosa támasztható alá elfogadhatóan, bizonyos dolgok szárnyra kélnek, és addig fűzik-színezik, amíg már olyan anyaggá nem alakul, ami baromság, mese, sci-fi.

Legjobb példám erre a Tusványosi Szabadegyetem (Diáktábor), ahol köztudott, hogy a Tusnádi medence vadregényes tájait keresztül-kasul járják a medvék, és nem ritkán találkoznak az emberrel. Nos, néhány évvel ezelőtt még az is nagy szó volt, ha valaki messziről látott egyet, mára azonban olyan dolog lett belőle, hogy minden második ember találkozott legalább kétszer ott, a WC-k mellett medvével. Kötve hiszem, mert évek óta vendége vagyok a tábornak, és még egyet sem láttam. Hangot hallottam, helyekről tanácsoltak el, mert arra megy a maci, látták, de érdekes módon egyet sem láttam. Meg vagyok győződve, hogy sokan csak bele halucinálják, hogy tényleg találkoztak medvével, mert az esetek nagyrészében amúgy sem ellenőrizhető!

Kövesi Péter, méltán elismert ezoterikus tanító, cseppet hosszú, de önmagát olvastató cikkében az ilyen szárnyra kélt, és sokat színezett fogalmakat (meditáció, beavatás, Atlantisz, Tibet, szeretet energia, Krisztus energia) törekszik “tisztára mosni”, és ha helyre szeretnénk rakni pár fogalmat, illetve szeretnénk tudni, hogy mit szabad elhinni és mit nem, ajánlott elolvasnunk.

A cikk .doc kiterjesztésben letölthető az alábbi linken. Jó szórakozást!

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek