KuriózumÉvente két hónapot ingyen dolgoznak az európai nők

Évente két hónapot ingyen dolgoznak az európai nők

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Az európai nők 59 napot dolgoznak ingyen évente a fizetési különbségek miatt – derül ki az Európai Bizottság legfrissebb adataiból, amelyeket az egyenlő díjazás európai napja alkalmából hoztak nyilvánosságra. Az 59 nap azt jelenti, hogy a nőknek ennyivel kellene többet dolgozniuk ahhoz, hogy ugyanannyit keressenek, mint a férfiak. A jelenlegi 16,2%-os átlagos különbség az elmúlt években csökkenő tendenciát mutatott, a különbség ugyanis korábban 17% vagy e feletti szinteken mozgott.

no-irodaban

A csökkenés egyik oka, hogy a válság miatt a férfi foglalkoztatottak által uralt ágazatokban (például építőipar, gépipari szektor) jelentősebb volt a bérek csökkenése. A változást tehát elsősorban nem a nők bérezésének és munkakörülményeinek javulása idézte elő, hanem a férfiak bérének csökkenése, illetve az, hogy ezzel párhuzamosan nőtt a részmunkaidőben foglalkoztatott férfiak aránya.

A bizottság a helyzet javítása érdekében elindította „Az egyenlőség kifizetődő” elnevezésű projektet, amelynek célja, hogy felhívja a vállalatok figyelmét a nemek közötti egyenlőség és az egyenlő fizetés gazdasági előnyeire. A projekt célja emellett, hogy hozzájáruljon az „Európa 2020” stratégia célkitűzéséhez, melynek értelmében a foglalkoztatási arányt 75%-ra kell emelni – ehhez pedig fontos a nők nagyobb arányú munkaerő-piaci részvétele.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek