KoktélEvan O’Neill Kane, a sebész, aki háromszor is megműtötte saját magát

Evan O’Neill Kane, a sebész, aki háromszor is megműtötte saját magát

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Evan O’Neill Kane (1861. április 6. – 1932. április 1.), egy pennsylvaniai sebész volt, aki próbára tette a képességeit azzal, hogy háromszor is megműtötte saját magát.

A férfi története 1919-ben kezdődött, amikor, feltehetőleg egy fertőzés terjedésének megakadályozása érdekében, amputálta az egyik ujját.

De Kane 1921. február 15-én, 60 éves korában vált igazán híressé, mivel ő volt az első ember, aki eltávolította a saját vakbelét. A korabeli lapok szerint ennek a bámulatos cselekedetnek két oka is volt. Ezek közül az egyik a kétkedő betegek bizalmának elnyerése volt.

„Ha egy sebész valóban el tudja végezni a műtétet önmagán, akkor a páciensnek sincs mitől tartania” – mondta Kane a New York Timesnak a műtét utáni napon. A másik érv azonban, amiért vállalta az operációt, ennél sokkal fontosabb volt.

Több mint 4000 vakbélműtét elvégzése után Kane úgy gondolta, elérkezett az ideje, hogy kipróbáljon egy merőben új módszert. Úgy vélte, hogy az ehhez hasonló műtétek az akkoriban kockázatosnak számító altatás helyett helyi érzéstelenítéssel is elvégezhetők lennének.

„Úgy véltem, a saját példámmal szemléltethetem, hogy a műtét altatás nélkül is elvégezhető, így sok beteget megkímélhetnénk ettől, aki valamilyen súlyos problémával, például szívproblémákkal küzd” – mondta.

Kane úgy gondolta, hogy túl gyakran használtak étert műtéti altatásoknál. Ugyanakkor támogatta a novokain használatát az akkoriban használatos, de jóval veszélyesebb és függőséget okozó kokain helyett. Úgy gondolta, ha saját maga túlélne egy ilyen műtétet, az minden bizonnyal erős érv lenne.

Hogy hajtotta végre a műtétet?

Kane teljesen egyedül végezte el a műtétet tükrök segítségével. Párnákkal megtámasztva feküdt a műtőasztalon, és egy ápolónő tartotta a fejét, hogy jól láthasson. Tökéletes nyugalommal végezte el a szükséges vágást, megkereste és eltávolította a féregnyúlványt, majd összevarrta a sebet. Másnap hazament, hogy otthon lábadozzon.

De ez még nem minden

Nem ez volt az utolsó alkalom, hogy Kane a saját műtőasztalára feküdt. 1932-ben, 70 évesen ismét megműtötte magát a Kane Summit Kórházban, ezúttal egy hat évvel korábbi lovasbaleset okozta ágyéksérv miatt. Ezúttal a média gondoskodott arról, hogy ne maradjon le a világszenzációról, és egy fotós is jelen volt a műtét alatt.

Bár ez a beavatkozás több kockázattal járt, mint az előző, Kane ismét nagyszerű munkát végzett. Alig 36 órával később már talpon volt, és betegeket műtött.

Kane hozzájárulása az orvostudományhoz

Azonkívül, hogy óriási bátorságról tett tanúbizonyságot, Evan O’Neill Kane az orvostudománynak is jelentős szolgálatot tett. Ő volt a helyi érzéstelenítés egyik úttörője, de a hozzájárulása ezzel még nem ért véget.

Karrierje során számos kisebb újítást segített elő, például az azbesztkötéseket, valamint a hypodermoclysist (nagy mennyiségű folyadék bőr alá fecskendezése). Ugyanakkor ő volt az egyik első orvos, aki zeneterápiával próbálkozott. Zenét játszott le a páciensek érzéstelenítése előtt, hogy az segítsen nekik ellazulni és elaludni.

Fotó: Twitter

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek