Blog"És te mégis mikor fogsz szülni? Az idő telik!"

“És te mégis mikor fogsz szülni? Az idő telik!”

Nyereményjáték: Kattints ide és vidd el a főnyereményt a Filantropikum és a RIAVITA közös játékán!

“Mikor szülsz már te is? Ebben a korban már a gyereken kellene gondolkozz! Elmúlik az idő, és megbánod. Te sem leszel már fiatalabb.”

25 éves korom után számtalanszor hallottam ezeket a mondatokat, de hadd meséljem el az én történetem! Az egyetem után a barátnőim sorba mind kezdtek férjhez menni, én pedig egy csomó esküvőre kellett menjek, ahol a boldog örömanyák sorra, természetesen nekem szegezték a kérdést: “na, és mikor mész már férjhez? Ketyeg az óra.”

Az egyik volt csoporttársam édesanyja, Anna asszony, különben egy tündér-cukor nő, akivel életemben háromszor találkoztam, minden alkalommal megkérdezte: “hogy vagytok lányok, mikor mentek már férjhez? Az idő csak múlik, csak nem akarsz 40 évesen szülni.” A lánya, aki akkor ment férjhez épp, valójában már terhes is volt, és Anna asszony úgy gondolta, hogy “friss” nagymamaként gyorsan mindenkit kioktat, aki még nem szült.

Meg volt győződve róla, hogy szükségünk van rá, hiszen mi elveszett karrieristák voltunk, akik nem találják az utat a házasság paradicsomában. Elváláskor szorosan megölelt, és a fülembe súgta: “ne felejtsd el… telik az idő, és 40 éves korodban bánni fogod.”

Anna asszony később Facebookon is ismerősöm lett, így ország-világ előtt osztogatta a jótanácsait. Hevesen kommentálta a fotóimat: “Szép vagy nagyon, de mikor szülsz már egy kisbabát.” Amikor valami szakmai elismerésről tettem fel képet, hozzászólt: “mindig tudtam, hogy okos vagy, de lassan várom a kis utódról is a képet. Ne felejtsd az idő telik.”

Nemrég azonban egy óriási lépést tettem saját magam érdekében: Anna asszonyt letiltottam. A világon azonban számtalan ilyen Anna asszony létezik, aki úgy érzi, hogy a világ csak az ő tanácsai által kerek. Tanácsot ad akkor is, ha nem kérted, és nincs is rá szükséged, és egyáltalán nem is tudja, hogy épp hol tartasz az életedben. Ha valamit szólsz, akkor egyből megsértődik, hiszen, “én csak jót akartam, de te tudod…”

Olyan “ismerősök”, és rokonok kérdik meg, hogy mikor szülök már, akik életük során négyszer, ha láttak. Sajnos napjainkban a nők reproduktív állapotáról beszélni, olyan, mintha az esti hírekről vagy az időjárásról értekeznénk.

Ha tudni akarod mi a valóság, íme:

A fejlett országokban minden negyedik párnak termékenységi problémái vannak, világszerte pedig 48,5 millió párnak vannak nehézségei a gyermekvállalás területén. Alapvetően egy meddőségi “járványról” beszélhetünk, amely köszönhető többek közt a környezeti tényezőknek, a stressznek, a szennyezettségnek, az egészségügyi tényezőknek stb.

Egy nő méhe és petefészke kizárólag az ő magánügye. Az, hogy egy orvos ultrahangon megvizsgálja, és szakmailag tanácsot ad, esetleg, de abba már nincs joga beleszólni, hogy miért és mikor vállaljon gyereket. Adhat egy nőnek tanácsot anélkül is, hogy érzelmileg a sárba tiporná közben, mert sajnos erre is számtalan példa van.

Akár szeretnél gyereket, akár nem, senkinek sem tiszte és feladata, hogy ítéletet mondjon az életedről. Ez egy olyan bensőséges lelki döntés, amibe senkinek semmi beleszólása nincs!

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek