Annyira szét vagyunk szóródva a világban, hogy már alig van olyan ember, akinek ne lenne olyan családtagja, barátja, ismerőse, aki külföldre költözött volna. De miért is hagyja el az ember az otthonát, szülőföldjét, és költözik a világ egy teljesen más részére? Erre a kérdésre pont annyi válasz van, amennyien ezen a földön élünk.

De lássuk csak egy kicsit közelebbről, mi is történik, mire kell számítson az ember fia és lánya akkor, amikor külföldre költözik?

1. Kell arra számítani, hogy kérdések, kétségek öntenek el

Igen, kérdések, kétségek, vívódások, belső harcok, nyugtalanság, bizonytalanság, félelem fogja ellepni az elmédet és lelkedet, realitásérzéked pedig meginog. Ha valakiben egyszer felmerült a külföldre költözés gondolata, akkor onnantól kezdve egész belső folyamat veszi kezdetét. Beindulnak az energiák, amik segíteni fognak megtenni ezt a lépést.

Az ember számba veszi jelenlegi helyzetét, analizál, mérlegel, meggyőzi vagy éppenséggel azon fáradozik, hogy nagy erőkkel lebeszélje magát az útról. Ez a kétségekkel, kérdésekkel teli belső folyamat eltarthat akár hosszú hónapokig, évekig, míg az ember elér arra pontra, hogy fogja magát és elindul. Mindig akkor fog elindulni, amikor annak eljött az ideje, se hamarabb, se később.

A külföldre költözés gondolatával felébredt kérdésekre nem kell helyben választ adjunk. De azért illik és szerintem tartozunk magunknak annyival, hogy előbb-utóbb, akár évek távlatából is, de ne maradjunk keserű szájízzel és valamilyen választ megfogalmazzunk magunknak. Egy külföldre költözés lehet karmikus, sorsszerű, sőt az esetek többségében az is. Lehet, hogy csak hosszú évek árnyékából fogjuk megérteni igazán, hogy mi is volt az, ami külföldre hívott, vonzott vagy éppenséggel eltaszított otthonról.

2. Számíts arra, hogy lehet hónapokig matracon alszol

Tudatosan kell külföldre költözni. Tisztában kell lenni valamennyire az adminisztratív labirintussal, a hivatalos eljárásokkal, és persze azzal, hogy külföldre költözni költséges is.

Számíthatsz arra, hogy az első hónapokban egy matracon alszol egy üres lakásban, vagy meghúzódva, többen osztoztok egy szobán. Számíthatsz arra, hogy többször fogsz költözni és hogy nem fogsz egyből munkát kapni. Hosszú, idegölő hetek és hónapok fognak így eltelni. Majd lassan-lassan alakulni, körvonalazódni látszik az ottléted.

Aztán, amikor évek elteltével azon veszed észre magad, hogy az autószerelő emlékszik rád, a kantinban megkérdik, hogy „a szokásost?” és a kávét ingyen kapod, vagy hogy térkép nélkül ismered a környéket, és rád köszön a szomszéd az utcán, akkor jól fog esni, hogy érzel egy kis alapot a lábad alatt.

3. Számítani kell azzal, hogy minden meg fog változni

Már attól a pillanattól, amikor felmerült benned a külföldre költözés gondolata, minden megváltozik – a kapcsolataid, a világod, az életszemléleted, és te is. Igen, TE! Nem is olyan rossz a változás, az ember néha örül is neki, sőt szeretné, hogy változzanak a dolgok. De számítanod kell azzal, hogy te is megváltozol és fel kell legyél készülve ezt elviselni.

Megfognak változni a kapcsolataid. Nem mindenki fog megérteni, nem mindenki fog támogatni, egyetérteni veled. Elég erős kell legyél ahhoz, hogy elfogadd: menned kell. Le fognak válni rólad emberek, sőt, hátra fognak maradni. Számíthatsz arra, hogy úton útfélén nagyon sokféle emberrel fogsz találkozni. Lesznek olyanok, akik segítenek, egyesekkel mély, őszinte barátság fog kialakulni, de nem mindenki fogja a javadat akarni. Számítsál arra, hogy idegennek fogod érezni magad és kevesen fognak megérteni.

Kapcsolatod a szerelmeddel, pároddal, házastársaddal megváltozik és próbára kerül, hiszen ők is változni fognak. Lesznek olyan időszakok, amikor olyan feszültség lesz köztetek, hogy már titokban azért is hálás leszel, hogy még elvisel és nem hagyott el. Lehet, hogy kapcsolatotok megerősödik. Vagy lehet, hogy tönkremegy. Számíthatsz arra, hogy hatalmas kompromisszumokat fogsz kötni a gyerekeidért, önmagadat is képes leszel feladni azért, hogy boldognak és elégedettnek tudd őket, ott idegenben. Olyan élettörténeteket fogsz hallani és megtapasztalni, amik ráébresztenek arra, hogy a te sztorid ezek mellett egy áldás. Ha eddig nem tetted, most már megfogod tanulni az alázatot és az egyszerűséget.

4. Számíts arra, hogy ez lesz életed legnagyobb kalandja és bárhogy is alakulna, nem fogod megbánni, hogy megtetted

Meg fogod tapasztalni, hogy a világ nyitott és a miénk. És hogy tulajdonképpen nincsenek is távolságok, de mégis néha mennyire szükséges és jólesik az a tér, ami közted és aközött van, amit otthon hagytál. A legnehezebb napokon, vergődő, üres éjszakákon meg fogod tapasztalni azt a mérhetetlen szabadságot, amit azzal kapsz ajándékba, hogy tiszta lappal indultál. A legsötétebb percekben is fel fogod fedezni a boldogságot, és örülni fogsz minden jelentéktelen dolognak. Megtapasztalod, hogy mennyi mindenre nincs is szükséged ahhoz, hogy boldog légy. Megtanulod, hogy mi az az elég: a friss levegő, a napsugár, egy ölelés. Át fog alakulni a biztonságérzeted és vele együtt minden, amit eddig a családról, kapcsolatokról, otthonodról, életről hittél. Mind helyére kerül és mélyebb lesz. És számíthatsz arra, hogy ez nem fog megtörténni egyik napról a másikra.

Meg fogod tanulni megteremteni magadnak a semmiből az ünnepet, a vasárnapokat, a meghittséget, a közelséget. Lesznek pillanatok, amikor senkivel sem fogod tudni megosztani sem az örömödet, sem a fájdalmadat. Sokszor fogsz félni, meginogni, kételkedni, dühös lenni és gyakran lesz honvágyad. De ez lesz életed legnagyobb kalandja, és így is vágjál neki.

Meg fogod tapasztalni, hogy nincs mit veszítened. Tényleg nincs! Tudatosan, nyitott szívvel és lélekkel kell nekivágj életed legnagyobb kalandjának. Megismersz majd olyan embereket, aki idősen indultak el ezen az úton, életük legnagyobb kalandjára, családostul, más egyedül, fiatalon – emberek a világ minden tájáról, olyan helyekről és kultúrákból, amikről eddig nem is tudtál. Hiszen mind (át)utazók vagyunk ezen a világon és nem turisták. A világ nyitott és a miénk.

Majd aztán, amikor évek elteltével bejártad a köröket, amiket be kell járnod, talán el fog jönni az az érzés, hogy „elég, elmúlt, mostmár hazamegyek”. És akkor rájössz majd, hogy bárhol is voltál, mindig otthon voltál. Meg fogsz gyógyulni. Add meg magadnak a szabadságot és könnyedséget, hogy úgy alakuljon az utad, ahogy alakulni készül. Add meg magadnak a szelídséget, hogy a nehéz napokon ne add fel, hanem egyszerűséggel engedd őket eltelni és menj tovább, hogy kacagni tudj majd az egészen – életed legnagyobb kalandján.

Birtalan Katalin

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.