KuriózumErre figyelj, ha legközelebb Surimi-t vásárolsz a boltból!

Erre figyelj, ha legközelebb Surimi-t vásárolsz a boltból!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A Surimi egy japán eredetű, halpépből készült étek, amely mára meghódította a világot, igaz, hogy ez Amerikának köszönhető, ahol “crabsticks”, azaz “rákropi” néven vált ismertté.

Erre figyelj, ha legközelebb Surimi-t vásárolsz a boltból!
Fotó: Wikimedia.org

Japánban a halból készült, majd pirosas formába tekert pürés étek technikáját 1974–75-ben fejlesztették ki. A végeredmény pedig úgy festett, mint egy finom, ízletes rák láb, amiről köztudott, hogy eléggé drága. Így ha úgy tetszik, a Surimi az igazi rák láb egy olcsóbb alternatívája.

Azonban a Surimiből is létezik többfajta, ami a minőséget illeti. Az Egyesült Államokban 1981-től indult be a nagyipari Surimi készítés, aminek ma már közel 200 millió fontot meghaladó piaca van, így Amerika a világ legnagyobb Surimi előállítója.

Ezt a halételt szinte bármilyen halból el lehet készíteni, de leginkább az alaszkai pollock halból, és az észak-csendes-óceáni hekkből készül ez a finomság. A legjobb minőségű Surimi az alaszkai pollockból készül, és ahhoz hogy 1 kg halpép elkészüljön, 5 kg halat kell feldolgozni, amelyek nagyon frissek kell legyenek, és a legfinomabb részek lesznek felhasználva.

A jó minőségű Surimi fehér-krémes összetételű, amely 40-45 százalékban tartalmaz halhúst, a többi összetevők többek között víz, tojásfehérje, térfogatnövelő szerek, só, cukor, olaj, aromák, borecet, búza- és kukoricakeményítő, finomított halolaj, tápióka kivonat, kálium-klorid, pirofoszfát-klorid, paprika kivonat, de vannak benne a nedvesség megőrzését elősegítő adalékanyagok is.

Figyelni kell arra, hogy a Surimi sok sót tartalmaz, hiszen egy két halrudat tartalmazó adagban 480 mg só van, és a napi szükséges sómennyiség 2400 mg, így a sok Surimi fogyasztásával a megengedett sóbevitel napi szintje könnyen átléphető.

És, ha ki szeretnéd próbálni ezt a ételt, azt tanácsoljuk, hogy tüzetesen vizsgáld meg a csomagoláson szereplő összetevőket, és csak minőségi Surimit vásárolj.

Amúgy a Surimi japánul darált húst jelent.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek