KuriózumErdélyi genetikus hozta létre az első romániai nyúlfajtát

Erdélyi genetikus hozta létre az első romániai nyúlfajtát

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Egy kolozsvári genetikusnak sikerült létrehoznia az első romániai nyúlfajtát. Az új fajtát erdélyi óriásnyúlnak nevezte el a szakember, és az elismertetési folyamat jelenleg is zajlik.

erdelyi-oriasnyul

Valentin Petrescu-Mag, a kolozsvári Állatorvosi és Gazdálkodástudományi Egyetem előadótanára több különböző nyúlpopulációból származtatja a nyulat: román parlagi nyúl, német óriás, német tarka óriás és a kaliforniai. A fajta eredete polifiletikus. A tapsifüles minimális testtömege 4,5 kg, a normális 6 kg, a maximális 9 kg. A szőrzet hossza közepes, sűrű, egyenletes alszőrzettel. Szemei pirosak vagy rózsaszínűek.

A nyúl jól alkalmazkodik a romániai éghajlati és táplálkozási feltételekhez. A kutató szerint az új fajta vágási aránya 60-70 százalékos, ami kiemelkedőnek számít, hisz az óriásnyulak vágási aránya általában 50 százalék alatt van. Petrescu-Mag hozzátette: a fajta egyik nagy előnye, hogy a betegségekkel szemben sokkal ellenállóbb.

A szakember úgy véli, az erdélyi óriásnyúl tenyésztése inkább a kisebb családi gazdaságokban célszerű, és aggodalmát fejezte ki az ipari mértékű tenyésztés esetleges elterjedése miatt, mivel az tönkreteheti a fajtát.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek