Mekka után a Szaud-Arábiában található a második legfontosabb szent hely az iszlám vallásúak számára, ez pedig Medina. Itt van Mohamed próféta szentélye, azaz a Maszdzsid an-Nabaví, de sokan inkább a Próféta kupolájának (Qubbat an-Nabí) nevezik ezt a zarándokhelyet, amelyet Mohamed házához közel építettek fel, és ahová csak muzulmán hitűek léphetnek be, akárcsak Mekkában.

Fotó: morafi/Flickr.com
Fotó: morafi/Flickr.com

Ahhoz, hogy a hőséget elviselhetővé tegyék, ami akár az 50 Celsius fokot is elérheti, 260 óriás ernyőt építették, amelyek árnyékot tartanak a zarándokoknak.

Az ernyők ma már nagy látványosságot nyújtanak az odaérkezőknek, mintegy 3 percre van szükségük, hogy teljesen szétnyíljanak, illetve összecsukódjanak.

Természetesen a mechanikus ernyőket már reggel kinyitják, és estefelé, mikor elviselhetőbb már a hőség, összecsukják. Az óriás ernyőket a SL-Rasch német desingnerei és a szintén német SEFAR mérnökei alkották meg. A tervezők arra is figyeltek, hogy az árnyékolás mellett az ernyők kinézete igazodjon a mecset építészeti stílusához.

Fotó: Sekretärin/Wikipedia
Fotó: Sekretärin/Wikipedia

A mega napernyők összesen 143 ezer négyzetmétert képesek beárnyékolni, miközben pazar látványt nyújtva a zarándokoknak, hiszen olyan érzést keltenek, mintha egy hatalmas szellős csarnokba sétálnának.

Az ernyők olyan anyagból készültek, amely nem engedi át a káros ibolyántúli napsugarakat, de átengednek némi fényt, ugyanakkor tűzállóak, ellenállóak az erős szélnek és a homokszemcsék is leperegnek róla. Ráadásul ami a hőmérsékletet illeti, 8 fokkal hűvösebb van az ernyők alatt, ami nagy megkönnyebbülés a zarándokok számára.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.