Megadta a reklámozási engedélyét az amerikai droghatóság annak az elektromos szerkezetnek, ami a migrénes fejfájást hivatott kivédeni. Az ügynökség közleménye szerint a fejpánt olyan alacsony intenzitású elektromos jeleket stimulál, ami megoldást kínál a gyógyszer érzékeny személyek számára.

migren

„Ez az első hivatalosan is engedélyezett transzkután elektromos idegstimuláló eszköz, ami a fájdalom csökkentését hivatott szolgálni” – közölték a sajtótájékoztató során.

A Cefaly névre hallgató eszköz, egy a homlokra erősíthető műanyag szerkezet, ami elektromos impulzusokat gerjeszt, ingerelve a háromosztatú ideget, ami a migrének kialakulásáért felelős.

A szerkezetet egy belga, orvosi eszközöket gyártó cég szabadalmaztatta. Az FDA ajánlása szerint naponta csak egyszer, nem több mint 20 percen keresztül szabad használni.

A Nemzeti Egészségügyi Szervezet adatai alapján a migrén a lakosság több mint 10 százalékát érinti, többnyire nőket. A fájdalom 4-től 72 óráig tarthat, hányingerrel, hányással, fény- és hangérzékenységgel társulva.

„Alternatívát kínál a berendezés azok számára, akik nem tolerálják a gyógyszeres kezelést.” – állítja Christy Foreman, az FDA szakembere.

Az FDA vizsgálata során 67 beteget figyeltek, akiknek legalább havi 2 migrénes epizódja volt, és akik 3 hónappal a kutatás megkezdése előtt abbahagyták a gyógyszeres kezelést.

Az eredmények alapján a valódi szerkezetet viselők esetén sokkal kevesebb migrénes epizód volt, mint a hamis szerkezetet viselőknél. Azonban nem teljesen tudta megelőzni a migréneket, mert ha a migrén kialakult nem csökkentette a berendezés annak intenzitását.

Ugyanakkor egy 2313 személyből álló elégedettségi mutatót is elvégeztek. Azt tapasztalták, hogy a használók több mint 50 százaléka elégedett volt és megvásárolná saját részre.

Semmilyen mellékhatásról nem számoltak be a betegek, a szerkezet használata során.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.