Napi LikeElőször látja a napfényt a kísérleti csimpánz. Megdöbbentő a reakciója! - VIDEÓ

Először látja a napfényt a kísérleti csimpánz. Megdöbbentő a reakciója! – VIDEÓ

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Az Egyesült Államokban csimpánzok százai élnek ketrecekben és laboratóriumok falai közt. Kutatási célokból tartják őket fogva, életük nagy részét bezárva töltik, a külvilágtól elzárva, sokszor még más csimpánzokkal sincsenek természetes kapcsolatban. Kegyes magyarázatként szolgálhat a tény, hogy segítségükkel az emberiség számára sokat jelentő orvosi kutatások valósulhatnak meg, mégis elszomorító ez az életmód, amely bármely állat számára igazságtalan.

csimpanz-napfeny

Szerencsére, a Humane Society of the United States non-profit állatvédő szervezet közbelépésével ezeknek a csimpánzoknak a sorsa jobbra fordulhat. A csimpánzok is ugyanúgy öregszenek, mint az emberek. Ezért egy idő után nyugalmazzák őket – számukra adatik csak meg, hogy természetes környezetben éljenek, fára másszanak és megismerjék egymást.

A csimpánzokat lenyűgözi a szabad környezet, a fogságból való kiszabadulás és a külvilággal való első érintkezés
Közülük sokan évekig nem éreztek talajt a lábuk alatt, és bizonytalanul reagálnak az új világra.

Az itt látható állatokat nyugdíjazták. Több, mint százukat engedték szabadon ebbe a rezervátumba. Mivel sok éven keresztül éltek fogságban, nem lehet őket visszaengedni a vadonba. Sokan közülük már 50 év felettiek, ami a csimpánzoknál igen előrehaladott életkornak számít. Az állatmenhely jelenti hátralévő életük számára a nyugalmat.

csimpanzok-szabadban

A kezdeti sokk után kezdenek kapcsolatba lépni és kommunikálni egymással

Azon kívül, hogy először vannak a szabadban, először is látnak más csimpánzokat és először lépnek kapcsolatba egymással – az őket elválasztó ketrecek rácsai nélkül.

Nézd meg, ahogy a nyugdíjas csimpánzokat lenyűgözi a természettel való legelső kapcsolat:

Egyed Zsuzsanna

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek