KuriózumElon Musk figyelmeztetése a mesterséges intelligenciával kapcsolatban: ez vár az emberiségre a...

Elon Musk figyelmeztetése a mesterséges intelligenciával kapcsolatban: ez vár az emberiségre a közeljövőben

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A Twitter, a Tesla és a Space X vezetője, Elon Musk, valamint más, szintén az iparágban dolgozó jelentős személyiségek nemrég megosztották figyelmeztetéseiket a mesterséges intelligenciával kapcsolatban.

Közzétettek egy nyílt levelet, amelyben megkongatták a vészharangot az egyre fejlettebb mesterséges intelligencia-rendszerek veszélyéről az emberi társadalomra, miközben a ChatGPT és más hasonló AI programok egyre elterjedtebbé válnak.

Elon Musk figyelmeztetése a mesterséges intelligenciával kapcsolatban

A mesterséges intelligencia „a legnagyobb kockázat az emberi civilizáció számára” – mondta Elon Musk még 2017-ben, és hozzátette, hogy a lehető leghamarabb szabályokat kell alkotni ezen a területen. Most, a ChatGPT chatbot gyors elterjedésével a Twitter, a Tesla és a Space X vezetője ismét állást foglalt a kérdésben, és felhívta a figyelmet az AI veszélyeire.

Elon Musk és a mesterséges intelligencia szakértőiből és iparági vezetőkből álló csoport nyílt levélben 6 hónapos szünetet kértek az OpenAI által a közelmúltban kiadott GPT-4 modellnél még performánsabb rendszerek fejlesztésében, a társadalom és az emberiség számára potenciális kockázatokra hivatkozva – számolt be róla a Reuters.

A Future of Life Institute nonprofit szervezet által közzétett levelet több mint ezer szakmabeli írta alá: Elon Musk mellett többek között az Apple társalapítója, Steve Wozniak, a Stability AI alapítója és igazgatója, Emad Mostaque, a Google által 2014-ben felvásárolt DeepMind kutatói, valamint olyan, a mesterséges intelligencia területén elismert szakértők, mint például Yoshua Bengio és Stuart Russell.

Mi következik a társadalom, az emberiség számára

Mindannyian a fejlett mesterséges intelligencia fejlesztésének szüneteltetését szorgalmazzák mindaddig, amíg az ilyen modellekre vonatkozó biztonsági protokollokat független szakértők ki nem dolgozzák, és el nem fogadják.

„Fejlett mesterséges intelligencia rendszereket csak akkor lenne szabad kifejleszteni, ha biztosak vagyunk abban, hogy a hatásaik pozitívak lesznek, és a kockázatok kezelhetők” – áll a levélben.

A levél részletezi a versenyképes mesterséges intelligencia-rendszerek társadalomra és civilizációra gyakorolt ​​lehetséges kockázatait – különösen a gazdasági és politikai tényezőket –, és felszólítja a fejlesztőket, hogy működjenek együtt a döntéshozó hatalmakkal a szabályozás terén.

Sam Altman, a ChatGPT-t létrehozó OpenAI vezérigazgatója nem írta alá a levelet – mondta a Future of Life Institute szóvivője a Reutersnek.

Másrészt Altman maga is bevallotta, hogy „kicsit fél” saját alkotásától, mivel azt esetleg nagymértékű félretájékoztatásra vagy kibertámadásokra is felhasználhatják. „A cégnek még időre van szüksége az alkalmazkodáshoz” – mondta az ABCNews-nak március közepén.

A levél aláírói szerint „az elmúlt néhány hónapban a mesterséges intelligenciákat fejlesztő laboratóriumok ellenőrizetlen versenyfutást végeztek az egyre erősebb digitális agy kifejlesztéséért és megvalósításáért, amelyet senki nem ért meg igazán, és nem tud előre jelezni vagy megbízhatóan ellenőrizni – még maguk az alkotók sem.”

A Microsoft által támogatott OpenAI ChatGPT chatbotjának tavalyi megjelenése arra késztette a riválisokat, hogy felgyorsítsák a fejlesztési folyamatot.

Elon Musk 2015-ben még az OpenAI alapítói közé tartozott több más befektetővel együtt, de 2018-ban úgy döntött, kilép a vállalkozásból, állítólag a cég fejlesztésével kapcsolatos nézeteltérések miatt.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek