Elképesztő fotókat készített Erdély szívében a gyergyói asztrofotós, Munzlinger Attila. A sarki fényt hétfő éjszaka, helyi idő szerint 23 óra 5 percktől kapta lencsevégre Gyergyó fölött.

sarki-feny

Három hónap alatt ez a második alkalom, hogy Munzlinger Attilának sikerült sarki fényt lencsevégre kapnia. Első ízben a Cengellér tetőn fotózott sarki fényt a gyergyószárhegyi amatőr csillagász. A második jelenségre június 22-én kerül sor, amit szintén sikerült lencsevégre kapnia az erdélyi fotósnak.

“Sarki fény Gyergyó fölött. Helyi idő szerint 23 óra 5 perctől fantasztikus szabadszemes aurora kápráztatott el minket. A jelenség összesen tizenöt percet tartott.” – írja Facebook oldalán Munzlinger Attila.

A tudósok szerint akkor keletkezik sarki fény az égbolton, amikor napfolt, napkitörés következtében a napból kidobódott magma becsapódik a Föld mágneses szférájába.

sarki-feny1

sarki-feny2

sarki-feny3

sarki-feny4

sarki-feny5

Fotók: Munzlinger Attila/Facebook

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.