LélektárElképesztő hatással van az agyra a meditáció! Kutatók bebizonyították!

Elképesztő hatással van az agyra a meditáció! Kutatók bebizonyították!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Kutatások kimutatták, hogy a meditáció új sejtek megjelenését eredményezi és hatására fejlődik az agyvelő szürkeállománya – a Harvard kutatói MR vizsgálatok segítségével mutatták ki, hogy a meditálás fiziológiás változásokat hoz létre a szürkeállományban.

meditatio

A vizsgálatokon résztvevő személyek agyának egyes részei megnövekedtek, mindössze 8 hét rendszeres meditálás után. A kutatás eredményeit 2011-ben tették közzé, ezzel első ízben dokumentálva a meditáció okozta fizikai változásokat az agy szintjén.

A tanulmányt a Massachusetts General Hospital-ban végezték a Harvard Egyetem kutatói. A vizsgálat alanyai egy 8 hetes meditációs tréningen vettek részt – ez idő alatt átlagosan napi 27 percen keresztül hallgatták egy meditációs kurzus hanganyagát.

A csoport résztvevői ugyanakkor hetente egyszer találkoztak. MR felvételeket készítettek az alanyok agyáról két héttel a vizsgálatok megkezdése előtt, illetve a 8 hetes program lejárta után. Emellett egy kontrollcsoportban is elkészítették ugyanezeket a felvételeket, akik viszont nem hallgattak meditációs hanganyagokat.

Az eredmények:

A résztvevők arról nyilatkoztak, hogy kevésbé érzik stresszesnek magukat a 8 hét után. Az MR felvételek alapján csökkent a szürkeállomány kiterjedése az amigdala nevű neuroncsoport szintjén (amely az érzelmi reakciók feldolgozásában játszik szerepet – működészavara pedig szorongást, félelmet vált ki) és nőtt a hippokampusz szintjén.

Az amigdalák az agy azon területei, ahol a szorongás és félelem kontrollja valósul meg, valamint itt jön létre a „fight or run” (üss vagy fuss) válaszreakció. A hippokampusz, ahol a szürkeállomány denzitásának növekedését kimutatták, az agy azon területe, amely a memóriát, öntudatot, befelefordulást, együttérzést és tanulási folyamatokat irányítja.

Ezt már olvastad? Erőteljes gyógyító meditációs ima minden betegnek!

Következtetés:

A tanulmány azt igazolja, hogy a meditáció hatására fejlődnek az agysejtek. Az amigdalák csökkenése a test stresszreakciójának csökkenését vonja maga után, amit az alanyok egy relaxált állapotként és a stressz csökkenéseként fogalmaztak meg. Ezzel a csökkenéssel egyidőben az amigdalák körüli prefrontális lebeny mérete növekedhet – az agy ezen része befolyásolja a döntési folyamatokat, tudatosságot valamint a koncentrációs képességet.

Mindezek alapján tehát elmondható, hogy a meditáció új agysejtek fejlődését segíti elő, növeli a szürkeállomány kiterjedését és javítja az agy stresszre adott reakcióit, fejleszti a koncentrációs képességet, valamint növeli a tanulási- és memóriakészségeket.

Ezt már olvastad? Első alkalommal igazolta a tudomány, hogy a meditáció gyógyítja az emberi testet

Egyed Zsuzsanna

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek