HolotropikumElső alkalommal igazolta a tudomány, hogy a meditáció gyógyítja az emberi testet

Első alkalommal igazolta a tudomány, hogy a meditáció gyógyítja az emberi testet

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A meditáció, a jóga és a stresszkezelő gyakorlatok sejtszinten regenerálják az emberi szervezetet a nélkül, hogy külső hatóanyagot, gyógyszert kellene alkalmazni – derült ki egy kanadai tudományos kutatásból. A Linda Carlson orvos által vezetett kutatás során olyan nőket vizsgáltak, akik túlélték a mellrákot.

Fotó: Flickr.com
Fotó: Flickr.com

Az 55 év átlagéletkorú nők száma 88 volt, akiket három csoportra osztottak: az első csoport tagjai naponta 45 percet jógáztak otthon, és három hónapig heti egy alkalommal közösen egy jógaoktató segítségével.

A második csoport tagjai nem jógáztak, de három hónapig heti egy alkalommal találkoztak, és elmondták egymásnak a betegségtől, a haláltól való félelmüket, valamint kibeszélték, hogy milyen stresszes helyzetbe kerülnek naponta. A harmadik csoport se nem jógázott, se nem beszélgetett, ellenben egy alkalommal találkoztak egy 6 órás képzésen, ahol megtanulták a stresszkezelés alapjait.

A szakemberek mindenkitől vért vettek a kísérlet elején és a három hónap letelte után is. Kiderült, hogy az emberi elme és test befolyásolják egymást, ugyanis az első két csoport tagjainak szervezete esetében a telomerek nem rövidültek, míg a harmadik csoport tagjai esetében igen.

A telomer (vagy teloméra) a kromoszómát alkotó DNS-szál két végén található rövid, többszörösen ismétlődő szakasz. Szerepe kettős: megakadályozza, hogy a kromoszómavégek összetapadjanak a sejtosztódás során védi a DNS-t a folyamatos rövidülés káros hatásaitól. a kutatásvezető elmondta, a tudomány eddig is tudta, hogy a mentális egészségre pozitívan hat a nyugalom és a meditáció, ám most bizonyíték is van arra, hogy ezek a meditációs módszerek a sejtek szintjén is befolyásolják a fiziológiai folyamatokat. Carlson megjegyezte: a jövőben nagyobb mintán és hosszabb ideig folytatják a kutatást.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek