HolotropikumÉlénkítse szervezetét kombucha teával

Élénkítse szervezetét kombucha teával

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Sokat hallottunk már a kombucha teáról, a rejtélyt azonban, amelyet már Kínában, Oroszországban, Tibetben és Szibériában évezredek óta ismernek nálunk még csak most kezdik igazán felfedezni. A nyugati országokban a kombucha a kilencvenes években kezdett inkább teret hódítani, Kínában pedig már ősidők óta a halhatatlanság elixírjeként ismerik.

Kombucha-tea

Hosszú a lista, hogy mi mindenre jelent gyógyírt a kombucha, de néhányat közülük röviden említsünk meg: használják rákmegelőzésre, méregtelenítésre, ízületi gyulladásra, és autoimmun betegségek kezelésére is. A kombucha teát könnyű otthon elkészíteni, és igencsak hasznos, hiszen használata által egy halom orvosi beavatkozást és gyógyszerszedést mellőzhetünk. A probiotikus baktériumokat tartalmazó ital erősíti az immunrendszert és segít az emésztés karbantartásában is.

Az 1950-es években szovjet tudósok arra lettek figyelmesek, hogy az Ural környéki lakosság körében ismeretlen a rák, pedig a környék erősen szennyezett, ólom, azbeszt és higany károsítja a környezetet. Némi kutatás után fény derült arra, hogy szinte minden család rendszeresen fogyaszt kombucha teát. A kilencvenes évek elején pedig amerikai AIDS-betegek kezdetek kombucha teát fogyasztani immunrendszerük erősítésére, nem kevés eredményességgel.

Barátoktól, ismerősöktől tudunk beszerezni kombucha gombát, ahhoz, hogy otthon saját erjesztésű teát tudjunk fogyasztani. A gomba folyamatosan szaporodik, így mi is tovább tudjuk majd azt adományozni. Kereskedelemben is kapható kombucha tea, de jobb lesz otthon elkészíteni, mivel a bolti nem biztos, hogy sok élő baktériumot tartalmaz. Vigyázzunk, hogy a gombát ne érintsük meg fém kanállal, hiszen ez negatív reakciókat vált ki, és megöli a baktériumokat. A porcelán vagy az üveg edény a legideálisabb a kombucha tea készítéséhez.

Így készítsük otthon a teát

Hozzávalók: A Kombucha kultúra (a kovász), literenként kb. 70 – 100 g finomított fehér cukor, literenként 2 teáskanál fekete vagy zöld tea.

Elkészítés: hagyományos módon készítsünk legalább két liter teát, majd édesítsük azt. Távolítsuk el a filtereket a teából, és jól keverjük el a cukrot. Hagyjuk a teát míg kihűl, vagyis langyos lesz, és öntsük rá egy üveg edényben elhelyezett anya-gombára. Az előző kombucha teánkból mindig tartsunk meg egy keveset, és azt is töltsük rá a következő adagra. Kb. tíz százalékban mindig legyen benne az előző italból is. Egy gézlap és egy gumi segítségével fedjük le az üveget, majd kiegyensúlyozott hőmérsékletű szobában érleljük kb. tíz napig.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek