KuriózumEinstein: a Biblia primitív legendák gyűjteménye, ráadásul gyerekes is

Einstein: a Biblia primitív legendák gyűjteménye, ráadásul gyerekes is

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Idén ünnepli a világ Albert Einstein születésének 135. évfordulóját. A 20. század legnagyobb tudósának tartott német fizikus fejlesztette ki a relativitáselméletet és nagymértékben hozzájárult a kvantummechanika, a statisztikus mechanika és a kozmológia fejlődéséhez. 1921-ben fizikai Nobel-díjjal jutalmazták az elméleti fizika területén szerzett érdemeiért, különös tekintettel a fényelektromos jelenség törvényszerűségeinek felismeréséért.

einstein1

A tudós kapcsán több helyen lehet arról olvasni, hogy hitt Istenben, és e kapcsán egy idézetet is felhoznak:

„Hiszek Spinoza Istenében, aki minden létező harmóniájában jelentkezik, és nem egy olyan Istenben, aki az emberi sorsokkal és cselekedetekkel törődik.”

Az idézet a Nobel-díjas tudós Erich Gutkind zsidó vallásfilozófusnak, 1959-ben írt leveléből származik, amelyet 2012-ben több mint hárommillió dollárért árvereztek el. Az ún. „Isten-levél” mindmáig a hívők és ateisták vitájának kereszttüzében áll, holott Albert Einstein egyáltalán nem volt vallásos.

Az aukciós-ház beszámolója szerint Einstein kijelentései annyira egyértelműek, hogy a fizikus vallásosságáról szóló spekulációknak mindörökre véget vetnek. A relativitáselmélet felfedezője félreérthetetlenül elhatárolódik egy személyes Isten bibliai elképzelésétől. A levélben a következőket írja:

„… Az Isten szó számomra nem más, mint az emberi gyengeség kifejeződése és terméke, a Biblia pedig kétségkívül tiszteletre méltó, ám mégis primitív legendák gyűjteménye, amelyek emellett meglehetősen gyerekesek is. Legyen az bármily kifinomult is, semmilyen magyarázat sem tud meggyőzni ennek ellenkezőjéről.”

Einstein a zsidóságról is negatívan nyilatkozott:

„Számomra a hamisítatlan zsidó vallás – csakúgy mint a többi vallás – a primitív babona inkarnációja. És a zsidó nép, melyhez én is tartozom, és melynek mentalitásával mélységesen össze vagyok forrva, számomra mégsem jelent másfajta minőséget, mint a többi nép. Amennyire tapasztalatom terjed, a zsidóság semmivel nem jobb más emberi csoportosulásoknál, mégha hatalom híján a legrosszabb túlzásoktól biztosítva is van. Egyébként semmi „kiválasztottságot” nem veszek észre rajta.”

Forrás: io9.com

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek