KuriózumEgyre többen tartanak háziállatként óriáscsigát

Egyre többen tartanak háziállatként óriáscsigát

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Vannak, akik valósággal irtóznak a csigáktól, míg mások teljesen jól megvannak velük, annyira, hogy még akár a lakásukba is beengednék őket házi kedvencként. A természet számtalan fajta és méretű csigával ajándékozott meg, így kedvükre választhatnak azok, akik egy puhatestűt szeretnének háziállatnak.

Az Óriás Afrikai Szárazföldi Csiga (Achatina fulica) hosszúsága akár a 20 cm-t is elérheti, szélessége pedig maximum 7 cm lehet. Egy szép, egészséges példány 5-7 évet is élhet. Ezek a csigák Kelet-Afrikában őshonosak, főleg Kenyában, Tanzániában, Ruandában és Ugandában. Megtalálhatók Ázsiában is, elsősorban Kínában, Bangladesben, Indiában, Fidzsi-szigeteken, majd néhány Csendes-óceáni szigeten, a Karib-térségben, de sok van belőlük Dél-Amerikában is.

Egy felnőtt csiga átlagosan 32 gramm, de étrendjétől függően változhat a súlya, szinte bármilyen növényt képes megenni, és nem kevés mennyiségben. Egyáltalán nem válogat, az élő és a már elfonnyadt eledelt is ugyanolyan nagy örömmel fogyasztja.

Mivel meglehetően parazita és invazív faj, bizonyos helyeken, mint pl. az Egyesült Államokban, Kanadában és Ausztráliában nem engedélyezett a háziállatként való tartása. Nagyjából 1200 petét rak évente. Az otthonokban tartott csiga előszeretettel csemegézik a gipszvakolatból a házához szükséges kalcium megszerzése érdekében.

Olyan kórokozót is hordoz, mely az emberre átterjedve többek közt agyhártyagyulladást is okozhat. Ennek ellenére sokan kedvelik, és háziállatként tartják őket.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek