KuriózumEgymilliárd ember halálát okozhatja, ha 2 Celsius fokkal megemelkedik a Föld átlaghőmérséklete!

Egymilliárd ember halálát okozhatja, ha 2 Celsius fokkal megemelkedik a Föld átlaghőmérséklete!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A kutatók szerint egymilliárd embert érintene az, ha a klímaváltozás miatt a globális hőmérséklet 2 Celsius-fokkal megemelkedne – derül ki a brit meteorológiai ügynökségnek a COP26 klímacsúcsra készült friss tanulmányából.

Bár a COP26 célja a globális felmelegedés 1,5 fokra való korlátozása, a küldöttek szerint még sok munkába kerül, amíg konszenzus születik a cél elérése érdekében. A Brit Meteorológiai Ügynökség egy olyan együtthatóra alapozza kutatását, amely egyesíti a hőmérséklet, és a páratartalom értékeit is, ezt nevezik “nedves hőmérsékletnek” – írja a The Guardian.

Ha ez a hőmérséklet meghaladja a 35 Celsius-fokot, az emberi szervezet már nem tud magától lehűlni. Az olyan élettani folyamatok által, mint például az izzadás, nem segítik eléggé a lehűlést, és a szervileg egészséges embereknél is bekövetkezhet a halál megközelítőleg hat órán belül. Az extrém hőség a klímaváltozás legszembetűnőbb eredménye, jelenléte a városokban az elmúlt évtizedekben megháromszorozódott.

2020 nyarán az Egyesült Államok lakosságának több mint egynegyede szenvedett a szélsőséges hőség különböző tüneteitől, mint például a hányinger vagy görcsök. A WHO szerint az elmúlt 20 évben legalább 166.000 ember halt meg a Föld felmelegedése következtében. Nagy-Britannia hivatalos klímatanácsadói többször is figyelmeztettek arra, hogy az ország „egyáltalán nincs felkészülve” a hőmérséklet emelkedésre, főleg az olyan problémásabb területeken, mint a kórházak és az iskolák.

“A jövőkép jelenleg eléggé ijesztő. De természetesen az éghajlatváltozás más problémákat is okozhat majd” – mondta Andy Wiltshire, a Brit Meteorológiai Ügynökség munkatársa. A trópusi országokat, például Brazíliát, Etiópiát és Indiát sújtja leginkább a rendkívüli hőség, “a térképek a világ azon régióit mutatják, ahol a hatás várhatóan a legsúlyosabb lesz. Az éghajlatváltozás hatásaitól azonban a világ minden régiója, így Európa is szenvedni fog”.

A kutatók több éve tartó magas hő- és páratartalomra figyelmeztetnek. Egy 2015-ös tanulmány például kimutatta, hogy a Közel-Kelet bizonyos partjain már túlmennek a hőhullámok azon a határon, amelyet az ember el tud viselni, ha nem állítják meg a globális felmelegedést. Egy 2018-as tanulmány szerint a szélsőséges hőség a jövőben leginkább az észak-kínai síkságot fogja sújtani, amely az egyik legsűrűbben lakott régió, és az ország fontos élelmiszerforrása.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

50 felett sem késő változtatni

Kapcsolódó cikkek