KuriózumEgy spanyol iskola bevezette a házimunka oktatását a fiúk számára

Egy spanyol iskola bevezette a házimunka oktatását a fiúk számára

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A házimunka nem csak a lányok “kiváltsága” – ezt tanítják egy spanyol iskolában!

Mosás, főzés, takarítás, ablakpucolás, vasalás, főzés stb, ezek a mi társadalmunkban annyira egyértelműen női munkák, hogy kevés az a férfi, akinek eszébe jutna magától, hogy bevállalja a másnapi ebéd megfőzését. Már egészen kisgyerek korunk óta így szocializálódunk: vannak férfi és női munkák, és ha csak lehet, nem szívesen piszkálunk át a másik területre.

Egy spanyol iskolában azonban úgy gondolták, itt az ideje megdönteni a sztereotípiákat, és vasalni, varrni, főzni tanítják a fiúkat is. A házimunkákat általában otthon szüleink segítségével sajátítjuk el, viszont ebben az iskolában külön tantárgyként szerepel a mosás, főzés, vasalás. A nemi egyenlőtlenségek leküzdése érdekében nem csak a lányok, de a fiúk számára is kötelező ez a tanóra.

A montecasteloi iskola mottója: “Az egyenlőség cselekvés útján sajátítható el”.

A háztartási ismeretek órán nem csak vasalni, főzni és varrni tanulnak meg a fiúk, hanem a vízvezetékszerelést, kőműves-, ács-, és villanyszerelői alapismereteket is elsajátítanak. A tanórákat önkéntes szülők és tanárok tartják.

“Nagyon fontos, hogy diákjaink önállóan helyt tudjanak állni a háztartási feladatokban, hogy készen álljanak a jövőbeli családi életükre. Már itt az iskolában megértik, hogy az otthon kényelmének fenntartása mindkét fél feladata. Ezek a tantárgyak segítenek abban, hogy felelősségteljesebben viselkedjenek az otthonukban és a családjukban” – foglalta össze az iskola koordinátora, Gabriel Bravo.

Fotók: Colegio Montecastelo/Facebook

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek