HolotropikumEgy olasz falucska lakói több mint 100 évet élnek - a titok...

Egy olasz falucska lakói több mint 100 évet élnek – a titok egy táplálékban rejlik!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Egy apró olaszországi falucskában a hosszú élet titka nem más, mint a… rozmaring. A mediterrán étrend, a szervezetre gyakorolt csodás hatásai miatt az egész világon közismert. A tudósokat mégis lenyűgözte az olasz település lakósainak példaértékű egészségügyi állapota.

Fotó: Flickr.com
Fotó: Flickr.com

A kaliforniai San Diego Egyetem orvostudományi karának kutatói a római La Sapienza Egyetem kutatóival karöltve 300 helyi lakóst vizsgáltak meg a kutatás során. Mindannyian 100 év fölöttiek és ugyanabból az olasz falucskából származnak.

Acciaroli település arról híres, hogy a bejegyzések szerint itt a legalacsonyabb a szív- és érrendszeri megbetegedésben, és az Alzheimer-kórban szenvedő betegek aránya a lakosság körében, országos viszonylatban. Az itt élők messze meghaladják az olaszok átlagos várható élettartamát, ami 83 év.

A tudósok megállapították, hogy a helyiek rengeteg rozmaringot fogyasztanak, és hogy a hosszú élettartamot feltehetően az étrendjük határozza meg.

„Mi vagyunk az első kutatócsoport, akik engedélyt kaptunk a település lakóinak a megfigyelésére és tanulmányozására” – mondja Alan Maisel, a San Diego Egyetem orvosi karának kardiológus professzora.

A szakember azt is hozzátette, hogy hosszútávon a tanulmány célja megállapítani, hogy mi áll a jelenség hátterében. Ennek érdekében teljes körű genetikai vizsgálatokat végeznek a helyiek körében, és figyelmesen tanulmányozzák életformájukat, különösképpen az étrendet.

„Megfigyeltük, hogy az étrendjükben nagyon fontos helyet kap a rozmaring, ugyanakkor azt is tudjuk, hogy ezt a csodás növényt hosszú hegyi túráik során szerzik be. Ez a mozgásforma, amely életformájuk szerves részévé vált, nyilvánvalóan hozzájárul a hosszú élethez” – mondja a kutató.

Egy másik szakember véleménye szerint, a mediterrán étrend és életforma rendkívül jó hatással van a szívre, és megakadályozza a 2-es típusú diabétesznek, a rák bizonyos formáinak, valamint a demenciának a kialakulását.

„Ki kell derítenünk, hogy valóban a rozmaring az egyedüli felelős a hosszú élettartamért, vagy az olyan tényezők együttes kombinációja áll a háttérben, mint a nagy mennyiségben fogyasztott gyümölcsök, zöldségek, hal és olíva olaj, a hosszú séták és a mértékkel fogyasztott bor.” –  tette hozzá Jessica Fishman Levinson táplálkozási szakértő.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek