Egy neves katolikus bíboros, Gerhard Ludwig Müller, a Corriere della Sera kiadványnak adott interjúban azt mondta, hogy Ferenc pápa nemrégiben tett kijelentései az azonos neműek élettársi kapcsolatának elismeréséről zavart keltettek a hívők körében, ugyanakkor kifejtette, hogy a pápa nem áll Isten igéje felett.

„Mindez nagy zavart keltett, több száz hívást kaptunk, a hívek teljesen összezavarodtak: mit értett ez alatt a pápa? Vajon lehetséges lehet? Miért nem fogalmazott világosabban?” – mondta Gerhard Ludwig Müller bíboros az olasz újságnak.

Müller bíborost, aki december végén tölti be a 73. életévét, XVI. Benedek pápa nevezte ki a Hittani Kongregáció vezetőjévé, Ferenc pápa 2017-ben mentett fel tisztségéből.

„Németországban Benedek pápa idején azt mondták rólam, hogy túlságosan pápista vagyok, most pedig azzal vádolnak, hogy pápaellenes vagyok. Ez teljesen abszurd dolog  számomra: katolikus vagyok, pap, sok könyvet írtam a pápai primátusról, és mindig is védtem a protestánsokkal és a liberálisokkal szemben. De a pápa nem áll Isten szava felett, aki megteremtette a férfit és a nőt, a házasságot és a családot. Bíboros vagyok és mindig a pápa oldalán állok, de nem minden körülmények között. Ez nem abszolút hűség. Elsősorban Isten igéjéhez vagyok hűséges. A pápa Krisztus helytartója, nem pedig Krisztus maga. Én Istenhez vagyok hű.” – mondta a bíboros.

Arra a kérdésre, hogy Ferenc pápa nem házasságról, hanem bejegyzett élettársi kapcsolatról beszélt, a bíboros azt válaszolta:

„És végül is mi a különbség? Számos államban az úgynevezett bejegyzett élettársi kapcsolat csak a melegházasság elismerésének első lépése volt. Ez az oka annak, hogy sok hívő zavarban van, vagy felháborodott: attól tartanak, hogy ezek a szavak csak az első lépést jelentik a homoszexuális kapcsolatok elismerése felé, ami az egyház számára nem lehetséges.”

„A Szentírás legelején, a Teremtés könyvében azt írja, hogy Isten megteremtette a férfit és a nőt. Jézus emlékezteti a farizeusokat: a férfi egyesül feleségével, és ketten egy test lesznek. Ezért a házasság csak férfi és nő között lehetséges, és nemi életet kizárólag házasságon belül lehet élni. Nem akarjuk elítélni a homoszexuális hajlamú embereket, éppen ellenkezőleg, kísérni és segíteni kell őket, de a keresztény tan feltételeinek megfelelően.”

De a Szentírás nem beszél élettársi kapcsolatról, vetette közbe az újságíró:

„Ez csak szofizma! Isten igéje mindenkor érvényes, és a természeti valamint erkölcsi törvényekről szól. Ebben az új, LMBTQ antropológiában nem tartják tiszteletben az antropológia alaptörvényét: azt mondják, hogy nincs meghatározott emberi természet, férfi és nő, a nem pedig csak egy ideális konstrukció lenne, ezért többek között annak megváltoztatása is elfogadható lenne. De az emberiségnek nincs jövője, ha nem ismerjük el a férfi és a nő között fennálló komplementaritást, a biológiai és mentális adatokat, az emberi kultúrát megalapozó kapcsolatot. A pápa többek között a természetes jogok első értelmezője is: miért avatkozik be ezekbe az állami ügyekbe, anélkül, hogy hangsúlyozná a természeti törvény fontosságát?”

Nem ismerheti el az egyház az élettársi kapcsolatokat?

„Ez a keresztény gondolkodás számára lehetetlen. Az egyház mindig is ellenezte ezt, és még a világi, laikus államoknak is tiszteletben kell tartaniuk a természet törvényeit, el kell ismerniük az emberek alapvető jogait.”

És hol sérülnek ezek az alapvető emberi jogok?

„Például a gyermekek örökbefogadásával. A gyermeknek joga van egy apával és egy anyával felnőni. A béranyaságról nem is beszélve: azokról a szegény nőkről, akiknek pénzre van szükségük, és ezért eladják a testüket. Ez mind az emberi méltóság ellen szól.”

Mit mondott a bíboros azoknak a hívőknek, akik ezek miatt aggódtak?

„Természetesen tiszteljük a pápát, ő az egyház egységének alapelve. De Péter és Pál is összeveszett, és I. Honoriuszt is kiátkozták. A személy nem teljesen azonos a pápai tisztséggel. Voltak olyan pápák, akik nem mindig voltak egyértelműek a tanaikban. Ferenc pápa nyilatkozata nem hivatalos, egy interjúból származik, relativizál, és félreértéseket generál. Ez pedig nem jó, mert egy pápának, és minden püspöknek mindig nagyon óvatosnak és világosnak kell lennie, különösen ezekben a kényes időkben. Egyesek azt mondják, nem tudják, hogy ez egyáltalán igaz-e, vagy a szóban forgó dokumentumfilmben különböző idézeteket ötvöztek. Miért nem adott magyarázatot a Szentszék? Vagy a Hittani Kongregáció? Ez az egész egy nagy félreértés: sokan azt mondják, ezzel a pápa áldását adta az azonos nemű élettársi kapcsolatokra – ő nem ezt mondta, de ezek a szavai következményei. Óvatosabbnak kellene lennie.”

Fotó: Wikipedia

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.