KoktélEgy katona 20 évvel ezelőtt életmentő műtétet biztosított egy súlyos arcdeformáltsággal született...

Egy katona 20 évvel ezelőtt életmentő műtétet biztosított egy súlyos arcdeformáltsággal született kisfiúnak, aki ma így néz ki!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A boszniai Stefan Savic egy rendkívül ritka, súlyos arcdeformáltsággal született, ami veszélyeztette az életét, és megnehezítette a gyerekkorát. Egy dorseti brit katonának köszönhetően azonban teljesen megváltozott az élete, és ma, 24 évesen boldog és egészséges fiatalember, aki a szerelemre is rátalált, és jelenleg jegyben jár.

Az életének megváltoztatásában nagy szerepet játszó férfi, az 54 éves Wayne Ingram, aki azóta nyugalmazott brit katona, mindvégig tartotta vele a kapcsolatot az évek során, és most is közel állnak egymáshoz.

Wayne Ingram még 2003 márciusában ismerte meg az akkor 4 éves fiú családját. Akkoriban a brit hadsereg törzsőrmestere volt, és a NATO vezette stabilizációs misszió tagjaként érkezett Boszniába az 1992 és 1995 között zajló boszniai háború után, amiben közel negyedmillió ember vesztette életét.

Egy katona 20 évvel ezelőtt életmentő műtétet biztosított egy súlyos arcdeformáltsággal született kisfiúnak, aki ma így néz ki!
Wayne Ingram akkor találkozott Stefannal, amikor a kisfiú 4 éves volt – Fotó: Wayne Ingram

A Savic család Laktaši városában élt, körülbelül 40 kilométerre délre a horvát határtól. Ingram egy rutin járőrözés közben látta meg Stefan fényképét, és teljesen összetörte a látvány.

„Apaként az ember soha nem akarja, hogy bármi baja essen a gyerekeinek. Látva, ahogy ez a súlyosan eltorzult fiatal fiú, hogy küzd – egyszerűen megszakadt a szívem” – emlékezett vissza.

Ingram hamarosan a fiú családjával is megismerkedett, akik befogadták a csapatát az otthonukba, és Stefan bátorsága az első naptól kezdve lenyűgözte a katonát. A kisfiú apja, Milos Savic elmondta neki, hogy a műtét lenne az egyetlen megoldás, hogy normális gyerekkort biztosítsanak neki, erre azonban nem volt anyagi lehetőségük, és a szülők féltek, hogy amikor elkezdi az iskolát, a többi gyerek bántani fogja őt a mássága miatt. Ingram később azt is megtudta, hogy műtét nélkül a kisfiú hamarosan meghalt volna.

Egy katona 20 évvel ezelőtt életmentő műtétet biztosított egy súlyos arcdeformáltsággal született kisfiúnak, aki ma így néz ki!
Stefan Savic tinédzserkorában, több műtét után – Fotó: Wayne Ingram

Elhatározta, hogy segít a családnak, de tudta, hogy semmit sem ígérhet. Levelek és e-mailek tucatjait írta meg, míg végül David Dunaway, a londoni Great Ormond Street Hospital sebésze vállalta, hogy megpróbál segíteni a fiúnak, méghozzá ingyen. „Nélküle ez nem történt volna meg. Ő egy csodálatos ember” – mondta Ingram a sebészről.

A család még abban az évben Londonba utazott, ahol CT-vizsgálatot végeztek Stefan koponyájáról, és Dunaway megállapította, hogy lehetséges a műtét. Ugyanakkor a beavatkozás óriási kockázatokkal járt.

A műtét 12 órán át tartott, és az orvosok figyelmeztették a családot, hogy Stefan akár meg is halhat, vagy megvakulhat, mivel többek között a szemgödreit is közelebb kellett helyezniük egymáshoz, miközben az agyát ki kellett emelniük, hogy megóvják a beavatkozás közben.

Egy katona 20 évvel ezelőtt életmentő műtétet biztosított egy súlyos arcdeformáltsággal született kisfiúnak, aki ma így néz ki!
Stefan Savic az utolsó műtétje után, 2016-ban – Fotó: Wayne Ingram

Ingram a nagy kockázat miatt elbizonytalanodott, megkérdőjelezte a döntését, hogy beavatkozott a család életébe, és nem is volt jelen a kórházban a műtét alatt, mert úgy érezte, túl nagy lett volna az érzelmi teher.

„Valamikor a műtét közben biztosan összeomlottam volna. Mi történt volna, ha Stefan meghal vagy megvakul?” – magyarázta az egykori katona.

A műtét eredményei azonban minden várakozást felülmúltak. „Mint minden anya számára, aki szereti a gyerekét, bármilyen is legyen, ő számomra a műtét előtt is annyira gyönyörű volt. Most pedig tökéletes” – mondta Stefan édesanyja, Slavenka Savic.

Stefan az első nagy műtét után még további 5 beavatkozáson esett át az évek során, az utolsón 2016-ban, amikor befejezték az orra kialakítását. Összesen mintegy 160 ezer font adományt sikerült összegyűjteni a fiú műtétjeire, bár az adományok begyűjtése egyre nehezebb lett, ahogy Stefan növekedett.

Egy katona 20 évvel ezelőtt életmentő műtétet biztosított egy súlyos arcdeformáltsággal született kisfiúnak, aki ma így néz ki!
David Dunaway sebész, Stefan Savic és Wayne Ingram Stefan utolsó, 2016-os műtétje után – Fotó: Wayne Ingram

Ugyanakkor Ingmar azt állítja, nemcsak ő segített a családnak, de Stefan is megváltoztatta az ő életét.

„Stefan megmentette az életemet, mert igazi sztereotip katona voltam. Stefan bátorsága ráébresztett, hogy én többre vagyok képes. Jobb emberré tett engem. Rávilágított arra, hogy ha nem figyelünk, mindannyian végigmehetünk az életen úgy, hogy csak nézünk, de valójában nem látjuk a dolgokat” – magyarázta. A Savic család mind a mai napig Ingmar második családja, és a volt katona a közeljövőben egy könyvet is tervez kiadni Stefanról és közösen megtett útjukról.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

50 felett sem késő változtatni

Kapcsolódó cikkek