A Kárpátok vadregényes tájai nemcsak gazdag növény és állatvilággal csalogatják a turistákat, hanem világviszonylatban is egyedi természeti jelenségekkel és képződményekkel. Alig karnyújtásnyira Magyarországtól Erdély szívében található 4 különleges tó, amely nemcsak látványában lenyűgöző, hanem a hozzá fűződő legendák miatt is valódi értéket képvisel.

Fotó: szentanna-to.ro
Fotó: szentanna-to.ro

Szent Anna-tó – vulkáni tó

A Tusnádtól nem messze található tó Európa egyetlen természetben megmaradt vulkáni tava. A tó kialakulásához egy szívszorító legenda társul. A környéken élt két kastélyban egy testvérpár, akik állandóan egymásnak próbálták fitogtatni gazdagságukat és erejüket. Egy napon az egyik testvér, hogy fölülmúlja bátyja 12 lovas aranyhintaját 12 fiatal lányt fogatott be a hintaja elő. Mivel a lányok nem tudták megmozdítani a hintót a várúr ostorával az egyikre – Annára – csapott. Amint az ártatlan lány hófehér bőrén kicsordult a vér nagy mennydörgés keletkezett és mindent elnyelt a föld. Ennek a helyén áll ma a gyönyörű tó. A tó körüli erdők gazdagok vadakban, gyakran látható többek között barnamedve.

De ha már a medvéknél tartunk, barangoljunk egy kicsit székelyföld egyik legnagyobb turistalátványosságához a Medve tóhoz.

Fotó: Kelemen Ferenc
Fotó: Kelemen Ferenc

Medve-Tó – a világ legnagyobb heliotermikus gyógytava

Erdélyben, Szovátán, 1875 tavaszán, május 27-én, hatalmas zápor keletkezett, és az eső betömeszelte ezen a területen lévő víznyelő “ponort” és kezdetét vette a Medve tó kialakulása. A világ legnagyobb, 40235 négyzetméter kiterjedésű heliotermikus tava, hossza legnagyobb mélysége 18,9 m. Összesen 64.000 tonna oldott sót tartalmaz. Vize hozzávetőleg tízszer sósabb, mint a tengereké. A heliotermia jelenségének köszönhetően vize felmelegszik. A legnagyobb hőmérsékleti értékeket, 35-50 0C-ot a fürdőidény kezdetén mérik, az idény végére a tó hőmérséklete 25-30 fokra csökken. Orvosi javallatok: Legfőbb orvosi indikációja a gyógyvíznek a meddőség. A víz gyógyhatásának köszönhetően sok páciens gyógyult idült nőgyógyászati problémákból, műtétek után, összenövések után, hormonzavarok esetén, krónikus gyulladásos panaszokból, ezért a fürdővíz gyógyhatásának híre hamar elterjedt nemcsak Erdély és Magyarország szerte, hanem egész Európában.

Ajánló: A világ legnagyobb heliotermikus gyógytava Erdélyben

Fotó: Wikipedia.org
Fotó: Wikipedia.org

Bâlea-tó – gleccsertó

Gyakran mondják, hogy nem a cél, hanem az út a fontos, amit megteszünk, ami részben igaz amikor a Bâlea-tóhoz akarunk eljutni, hiszen a kanyargós transzfogarasi út lenyűgöző élményt ad. Az út lavinaveszély miatt csak nyáron van nyitva. A hóviszonyoktól függően októberben vagy novemberben lezárják és csak június elején, közepén nyitják meg újra.  Összesen 578 hídja és viaduktja, valamint 5 alagútja van. Ezen az úton juthatunk el Bâlea Vízeséshez és egy gyönyörű mély tiszta gleccsertóhoz a Bâlea-tóhoz. Mivel az utóbbi időben egyre nagyobb érdeklődés övezte ezt a helyszínt megépítenek minden télen egy működőképes és vendégek fogadására alkalmas jéghotelt. Innen gyalogtúrával elérhetők a Kárpátok legmagasabb csúcsai.

Fotó: Wikipedia.org
Fotó: Wikipedia.org

Gyilkos-tó

Autóval a Gyilkos-tó megközelíthető Moldva felől is, a festői szépségű Békás-szoros érintésével, a gyalogtúrázók szinte minden irányból eljuthatnak e páratlan szépségű vidékre. Kihagyhatatlan a Kárpátok legnagyobb szurdokvölgye, amely az égbenyúló meredek sziklafalak miatt képletesen a következő elnevezéseket kapta: Pokol Tornáca, Pokol Kapuja és Pokol Torka.

A gyilkos tó jellegzetessége a mai napig a tóból kiemelkedő fenyőrönkök és a tó vizének különleges szürkészöld árnyalata. A legenda így szól: Ha napsütésben belenézel a tó vizébe, Eszter szürkészöld szemei tekintenek szelíden vissza rád… A legendáról itt olvashatsz bővebben:

Ajánló: Gyilkos-tó: “Ha belenézel a tó vizébe Eszter szürkészöld szemei tekintenek rád”

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.