HolotropikumEgy független laboratóriumi vizsgálat során 78 olyan fényvédő krémet találtak, amely rákkeltő...

Egy független laboratóriumi vizsgálat során 78 olyan fényvédő krémet találtak, amely rákkeltő benzolt tartalmaz!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Egy független laboratóriumi vizsgálat során 78 olyan fényvédő krémet találtak, amely rákkeltő benzolt tartalmaz!

A Johnson&Johnson visszavonta öt fényvédő termékét, miután a független Valisure laboratórium néhány hónapja 78 fényvédő krémben és oldatban fedezte fel a benzol nevű rákkeltő anyagot – írja a Live Science.

A visszavont termékek a Neutrogena Beach Defense, a Neutrogena Cool Dry Sport, a Neutrogena Invisible Daily, a Neutrogena Ultra Sheer és az Aveeno Protect + Refresh – derül ki a cég közleményéből.

Miután 78 fényvédőben találtak benzolt, köztük a Neutrogena és az Aveeno termékcsaládokban, a Valisure Lab petíciót küldött az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatalához (FDA), amelyben kérte a 78 termék kivonását a piacról, valamint más termékek gyártásának vizsgálatát is.

A Washington Post szerint komoly vizsgálatnak vetik alá a Johnson&Johnson fényvédő termékeit, miután a jelentés nyilvánosságra került.

A benzol egy színtelen, halványsárga folyadék, amely természetes módon vagy az emberi tevékenység következtében alakul ki – állítja az American Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Például az autók kibocsátása, a szén vagy olaj égetése következtében benzol szabadul fel.

A magas benzolszint hozzájárul a rákos megbetegedések – főleg a leukémia kialakulásához. Az American Cancer Society szerint a munkahelyi benzol-expozíciót legfeljebb 1 ppm/nap vagy legfeljebb 5 ppm értékre korlátozzák 15 perc alatt. Az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége (EPA) 0,005 ppm-re (5 rész / milliárd) korlátozza az ivóvízben lévő benzol mennyiségét.

A Johnson&Johnson nem hozta nyilvánosságra a termékében található benzol mennyiségét, de az EPA utasításai szerint kijelentette, hogy “a tesztelések során kiderült, hogy nem károsítja az egészséget a benzol napi expozíciója”. A cég azonban önként döntött a termékek kivonásáról, pusztán elővigyázatosságból – áll a közleményben.

A vállalat vizsgálatot indított annak kiderítésére, hogy az említett termékek miért szennyezettek benzollal, mivel az említett anyag nem is szerepel az összetevők listáján. A Reuters szerint az Egyesült Királyság gyógyszertárainak és szupermarketeinek polcairól már eltávolították a fényvédő termékeket.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

50 felett sem késő változtatni

Kapcsolódó cikkek