Egy független laboratóriumi vizsgálat során 78 olyan fényvédő krémet találtak, amely rákkeltő benzolt tartalmaz!

Egy független laboratóriumi vizsgálat során 78 olyan fényvédő krémet találtak, amely rákkeltő benzolt tartalmaz!

A Johnson&Johnson visszavonta öt fényvédő termékét, miután a független Valisure laboratórium néhány hónapja 78 fényvédő krémben és oldatban fedezte fel a benzol nevű rákkeltő anyagot – írja a Live Science.

A visszavont termékek a Neutrogena Beach Defense, a Neutrogena Cool Dry Sport, a Neutrogena Invisible Daily, a Neutrogena Ultra Sheer és az Aveeno Protect + Refresh – derül ki a cég közleményéből.

Miután 78 fényvédőben találtak benzolt, köztük a Neutrogena és az Aveeno termékcsaládokban, a Valisure Lab petíciót küldött az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatalához (FDA), amelyben kérte a 78 termék kivonását a piacról, valamint más termékek gyártásának vizsgálatát is.

A Washington Post szerint komoly vizsgálatnak vetik alá a Johnson&Johnson fényvédő termékeit, miután a jelentés nyilvánosságra került.

A benzol egy színtelen, halványsárga folyadék, amely természetes módon vagy az emberi tevékenység következtében alakul ki – állítja az American Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Például az autók kibocsátása, a szén vagy olaj égetése következtében benzol szabadul fel.

A magas benzolszint hozzájárul a rákos megbetegedések – főleg a leukémia kialakulásához. Az American Cancer Society szerint a munkahelyi benzol-expozíciót legfeljebb 1 ppm/nap vagy legfeljebb 5 ppm értékre korlátozzák 15 perc alatt. Az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége (EPA) 0,005 ppm-re (5 rész / milliárd) korlátozza az ivóvízben lévő benzol mennyiségét.

A Johnson&Johnson nem hozta nyilvánosságra a termékében található benzol mennyiségét, de az EPA utasításai szerint kijelentette, hogy “a tesztelések során kiderült, hogy nem károsítja az egészséget a benzol napi expozíciója”. A cég azonban önként döntött a termékek kivonásáról, pusztán elővigyázatosságból – áll a közleményben.

A vállalat vizsgálatot indított annak kiderítésére, hogy az említett termékek miért szennyezettek benzollal, mivel az említett anyag nem is szerepel az összetevők listáján. A Reuters szerint az Egyesült Királyság gyógyszertárainak és szupermarketeinek polcairól már eltávolították a fényvédő termékeket.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.