OtthonEgy egyszerű trükk, amivel könnyedén szaporíthatod a fikuszt!

Egy egyszerű trükk, amivel könnyedén szaporíthatod a fikuszt!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A szobában lévő növények kellemesebbé, otthonosabbá tehetik a környezetet, sőt még egyes levelesek tisztítják a levegőt, így még az egészségre is remek hatással vannak.

Egy egyszerű trükk, amivel könnyedén szaporíthatod a fikuszt!

Ha te is szereted a virágokat, szerezz be egy fikuszt, aminek szaporítása nem bonyolult, és ha odafigyelsz rá, törődsz vele, meghálálja a gondoskodást és évekig a szoba díszévé válhat.

Több kutatás is egyértelműen állítja, hogy a fikusz egy nagyon hasznos szobanövény, hiszen 50 százalékban képes a levegőben terjengő formaldehid kiszűrésére, az ártalmas benzol esetében pedig ez az arány eléri a 30 százalékot.

A fikusz szaporítása

Hajtásokkal lehet a legjobban szaporítani a fikuszt, amelyek hosszúsága érje el a 15-20 centimétert, legyen rajtuk pár friss rügy, valamint levél.

Amikor levágtad a hajtást, azonnal tedd bele 10-15 percre meleg vízbe, majd azután dörzsöld be a szár alját faszénnel, utána pedig ültesd el egy homokkal teli virágcserépbe, de egy olyanba, amire rá tudsz helyezni egy befőttes üveget, ami alatt a fikusz megfelelő páratartalmú légkörnek örvendhet majd.

Ha beindul a rügyezés, akkor át kell tenni egy üvegbe a hajtást, amibe tölts 1 liter vizet, abba oldj fel kevés faszenet, ami megakadályozza a korhadást. Az üveg nyakát vond be egy kis textilanyaggal, amit mindig tartsd nedvesen.

1-2 hónap múlva a gyökerek annyira megerősödnek, hogy kiültetheted homokos, könnyű talajú cserépbe. A fikuszt tartsd fényes, világos helyen, nyáron rendszeresen öntözd, és használj tápoldatot is. Időnként töröld le langyos vízzel a leveleket. Télen ritkábban kell öntözni, csak akkor szükséges víz, ha a talaj kiszáradt.

2-3 évente a fikuszt nagyobb cserébe kell ültetni, ahol majd jobban fejlődhet.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek