Egy anya őszinte levele a kamasz lányához!

Vannak szülők, akik mindig mindentől meg akarják óvni a gyereküket, hogy minél kevesebb kudarc érje őket az életben. Más, szívtelenebbnek tűnő szülők pedig úgy kezdenek viselkedni a kamaszodó gyerekükkel, mintha az már felnőtt lenne, nem kímélik, hanem képesek akár a mély vízbe is bedobni. Vajon melyik a helyes?

anya-lanya

Az alábbi, 15 pontos levélből sok hasznos tanács ki fog derülni.

Kedves, lányom!

1. 3 év múlva ki is tehetem a szűröd a házból

Ijesztő, nem? Én is így gondolom. Mikor 18 leszel, két választásod lesz: vagy egyetemre mész, és én támogatni foglak, hogy utána állást találj, vagy nem mész egyetemre (ezt is megértem), és azonnal munkába állsz. Ha ez utóbbit választod, már nem foglak támogatni, ha egy 18 éves úgy dönt, hogy nem tanul tovább, mert nincs értelme. Akkor egyedül kell gondoskodnod magadról. Van még 3 éved, hogy dönts. Már azt is kitaláltam, hogy mi lesz a szobáddal. Ott fogjunk a mi hálónkat berendezni.

2. Szép vagy. Csodálatos vagy. Intelligens vagy

Sokkal jobb vagy, mint én. 15 éve már ismerlek, és tudom, hogy sokkal többre viheted mint én. Ha valaki ezt nem érti meg, az már az ő problémája.

3. Én nem te vagyok

Teljesen más vagy, mint én. Saját egyéniséggel rendelkezel. Nem kell azt szeretned, amit én szeretek. Neked az álmaidnak kell élned, viszont a választásaidért neked kell vállalnod a felelősséget.

4. Szabad ember vagy, nem várhatok semmit el tőled

Lehet belőled bolti eladó, gazdasági elemző, terapeuta, orvos, vagy cégvezető. Ez nem az én dolgom, hogy eldöntsem. Te választatsz! De ne feledkezz meg az 1-es pontról.

5. Nem tartozol semmivel

Nem azért szültelek meg, hogy majd egyszer visszafizesd a fáradozásaimat, a szenvedéseimet. Nem várok el semmit tőled, még akkor sem, ha megöregszem. Te koncentrálj arra, ami számodra fontos. Ez a te életed, járd a saját utadat.

6. Legyen életed

Mindegy, hogy mi történik veled az életben, én mindig segíteni foglak, ha szükséges. Azonban hívatlanul sosem fogok beavatkozni az életedbe.

7. Nekem meg lesz a magam élete

Én élem az én életemet, neked is élned kell a tiédet. Ez ilyen egyszerű. Attól még szívesen látlak, ha meglátogatsz.

8. Elfogadom az életed

Az, hogy kivel házasodsz össze, lesznek-e gyerekeid, kikkel barátkozol, melyik pártra szavazol, ez mind csakis rád vonatkozik. Az én álmaim, az én meggyőződésein pedig csak rám. Ettől függetlenül te mindig is a lányom maradsz.

9. Sohasem bántanálak

Én sosem nehezíteném meg az életed, ezt szeretném ha tudnád. Én mindig is a te javadat akarom, hogy te boldog és sikeres ember légy.

10. Tudom, hogy az élet nem mindig igazságos

Semmi garancia nincs arra, hogy akadályok nélkül elérheted a céljaidat. Nem irányíthatod a világot. Annyit tehetsz, hogy tisztességesen elvégzed a munkádat, a rád váró feladatokat, kötelezettségeket. És légy pozitív, az sokat segít.

11. Ami neked jó, az lehet, hogy másoknak nem az

Ha bejutsz az egyetemre, ha megkapod az állást, amire vágytál, ez azzal is jár, hogy valaki viszont nem jutott be miattad az egyetemre, vagy épp nem kapta meg az állást, mert te ott voltál és jobb voltál, mint ő. De ne aggódj, mert mikor neked nem fog sikerülni valami, akkor másoknak igen. Ilyen az élet. Minden mindent kompenzál.

12. Csak saját magadban bízhatsz 100 százalékig

Mindig bíznod kell magadban, bármi is történjék. A gondolataid csak a te fejedben vannak, oda nem láthat be senki. Csak te tudod, hogy ki is vagy valójában, és mit is szeretnél igazán az élettől.

13. Az életedért neked kell vállalnod a felelősséget

Mikor betöltöd a 18 évet, felelősséget kell vállalnod a tetteidért. Bármit is tégy, a felelősség a tiéd, senki másé. Ha találsz olyan embereket, akik segítenek az a te szerencséd, de jobb ha tudod, senkit sem kötelezhetsz arra, hogy segítsen.

14. Légy felkészülve!

Minden cselekedetednek következménye van. Ezért légy felkészülve, hogy bármit is tégy, az reakciót fog kiváltani belőled, vagy másokból.

15. Ne hallgass rám!

Az előbb 14 pontot írtam le, remélve, hogy segítsek neked. Azt szeretném, hogy a saját életedet éld, és ha mondok is valamit, ne hallgass rám.

15.a. Ne gyere hozzám sírni, ha valami bajod van.

15.b. És soha ne kapcsold ki a telefonod, mert különben aggódni fogok.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.
Top