KuriózumEgészségesebbek a boldog házaspárok

Egészségesebbek a boldog házaspárok

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Egy húsz évig tartó kutatássorozat eredményei szerint a boldog házaspárok tagjai egészségesebbek is. A Journal of Marriage and Family szaklapban közzétett kutatásban 1681 önkéntes segített a házasság és az egészségi állapot közötti kapcsolat feltérképezésében. A projektben résztvevők először a kapcsolatukkal összefüggő kérdésekre válaszoltak.

Fotó: Flickr.com
Fotó: Flickr.com

A kutatók olyan kérdésekre voltak kíváncsiak, mint például a párok tagjai között mekkora az egyetértés, mekkora a gyakorisága a közös programoknak, valamint mennyire érzik szeretve és megbecsülve magukat. A válaszadóknak a féltékenységgel, feszültséggel és hűtlenséggel kapcsolatos kérdéseket is feltettek. Ezek mellett az alanyokat kiváló, jó, átlagos és rossz egészségi állapotú csoportokba is besorolták.

Dr. Cody Hollist, a Nebraska-Lincoln Egyetem házasság- és családterápiás szakértője, a kutatócsoport tagja szerint a boldogság és az egészség egyenes arányosságban vannak egymással. Hozzátette: ez nem azt jelenti, hogy a jó házasság egészségessé, a boldogtalanság pedig beteggé teszi a házaspárokat, de az egyértelmű, hogy az egészségi állapot és a házasság minősége korrelál.

Hollist fontosnak tartotta megjegyezni, hogy egyes esetekben a problémás házasságokban élők egészségi állapota is javult, de ez valószínűleg annak köszönhető, hogy az emberek stresszes helyzetekben öntudatosabban, egészségesebben kezdenek élni. Azonban általánosságban kijelenthető, hogy a ha jó az egészség, a házasság is az, és ha jó a házasság, az egészség is az – összegzett a kutató.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

50 felett sem késő változtatni

Kapcsolódó cikkek