KuriózumDupla fegyverzettel támadnak a méhek

Dupla fegyverzettel támadnak a méhek

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Csodálatos és zümmögő barátaink, a méhek, a legfrissebb kutatások szerint testük elején és végén egyaránt fájdalmas fegyverrel viseltetnek – bár a legutóbb felfedezett eszköz az emberre nézve alig veszélyes.

Fotó: Andreas

A szakértő természetbúvárok nemrég egy bénító szerrel rendelkező, harapásra képes csáprágót fedeztek fel a méheken, amellyel az apróbb állatokat bénítják el, mielőtt a halálos döfést beadnák nekik. Az eredményekre természetesen az egész gyógyszeripari azonnal felfigyelt, és komoly kutatásokat eszközöltek, mivel a méhek méreganyaga önmagában csoda-gyógyszernek számított eddig is. A bénító, vagy inkább érzéstelenítő méreg ugyanis hasonlatos a lidokainhoz.

A felfedezés – mint lenni szokott – egy véletlenből fakadt. Alexandros Papachristoforou, a Thessaloniki-i Egyetem (Görögország) biológusa egy módszert szeretett volna kidolgozni arra, hogy a munkás hangyákat valamiképpen irányításra bírja önmaga által, és úgy gyűjtsék a pollent, ahogy ő szeretné. A kísérletek közben a biológus több szúrást is elszenvedett, de szerencséje volt megfigyelni, amint egy méh a karjára szállva előbb megharapta őt, és csak aztán szúrta meg. Ebből az apró megfigyelésből bontotta ki kísérleti láncát, amely végén a paralizáló anyag azonosítása áll(t).

A bénító anyagot, amit azóta 2-haptanonnak hívnak, molylepkéknek adta be, amelyek 1-9 perc között csupán lebénultak, de nem pusztultak el. Elméletük szerint a méhek fenyegetés esetén csupán a kisebb rovarokat bénítják le – avagy sokkal inkább “kergetik” őket mély lebegésbe, egy magatehetetlen, ellágyult és érzéketlen állapotban.

A történet érdekessége az, hogy a 2-Heptanont már korábban is azonosították, de a hasonló hatásait mindeddig nem fedezték fel ilyen funkcionalitással. A szer ugyanis megtalálható a borban, a kenyérben, és teljesen ártalmatlannak vélték.

Független tesztek sorozata kimutatta, hogy az emberek és az állatok esetében a 2-Heptanon szintúgy hatásosan használható (lenne) érzéstelenítésre, mint a lidokain, de lényegesen kevesebb károsodást okoznak a szervezetben.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek