HolotropikumDrasztikusan emelkedhet a rákbetegek száma a közeljövőben

Drasztikusan emelkedhet a rákbetegek száma a közeljövőben

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A különböző daganatos betegségek áldozatainak száma a következő két évtizedben akár évi 13 millióra is emelkedhet – derült ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Nemzetközi Rákkutatási Ügynökségének (IARC) hétfőn közzétett jelentéséből.

Fotó: Wikipédia
Fotó: Wikipédia

Eszerint 2025-re évi 20 millióra nőhet az új rákos megbetegedések száma a világon. 2012-ben 14 millió új rákos daganatot diagnosztizáltak a világon, és körülbelül 8,2 millióan haltak meg a betegség következtében. Szakértők szerint a drámai emelkedés egyrészt a népességnövekedés és az egyre magasabb várható élettartam számlájára írható, másrészt az emelkedésében az is szerepet játszhat, hogy a gazdaságilag feltörekvő országok lakosai gyakran veszik át a gazdagabb államok káros életviteli – többek közt táplálkozási – szokásait. A rák világnapja alkalmából közzétett, több mint 600 oldalas tanulmány szerzői azt kérték a világ kormányaitól, hogy tegyenek többet a betegség megelőzéséért, mivel pusztán a gyógyítás útján nem lehet úrrá lenni a helyzeten.

Ezt olvastad? Hátborzongató adatok derültek ki a dohányzásról

Bernard Stewart, a jelentés egyik szerzője hangsúlyozta: helyes törvényalkotással támogatni lehet az egészségtudatos életmódot. A dohányzás esetében a magasabb adókkal, a reklámtilalommal és egyéb korlátozó intézkedésekkel már sikerült jó eredményeket elérni, de szigorítani kellene az alkohol és a cukortartalmú italok fogyasztásának szabályait is. Az egyes országoknak a szűrővizsgálatokra is több lehetőséget kell biztosítani, és a túlsúly, valamint a légszennyezés problémájának is előtérbe kell kerülnie – javasolták a szerzők.

A jelentés megállapítja, hogy 2012-ben az új daganatos megbetegedések közül a legtöbb tüdőrák volt: körülbelül 1,8 millió új esetet ismertek föl, ez az összes új diagnózis 13 százalékát jelentette. Mellrákban 1,7 millióan betegedtek meg (11,9 százalék), bélrákban 1,4 millióan (9,7 százalék). A férfiaknál az új megbetegedéseket a tüdőrák vezette csaknem 17 százalékkal, a nőknél a mellrák több mint 25 százalékkal. A 14 év alatti gyermekek közül 165 ezren lettek rákosak a becslések szerint.

A legtöbb daganatos halál 2012-ben ugyancsak a tüdőrák számlájára volt írható: körülbelül 1,6 millió áldozatot követelt, a májrák majdnem 750 ezret, a gyomorrák több mint 700 ezret. A rákos halálozás lényegesen gyakoribb a szegényebb országokban: a halálesetek mintegy 70 százalékát jelentették Afrikából, Ázsiából, Közép- és Dél-Amerikából, leginkább azért, mert a szerényebb jövedelmű államokban kevesebb a lehetőség a korai diagnózisra.

Európában több mint 3,4 millió volt az új megbetegedések száma 2012-ben, a páciensek 13,5 százalékánál mellrákot, 13 százalékánál bélrákot, 12,1 százalékánál prosztatarákot, 11,9 százalékánál tüdőrákot állapítottak meg. A csaknem 1,8 millió európai rákos halálozás legtöbbjét – a rossz gyógyulási esélyek miatt – a tüdőrák okozta ugyanebben az évben. Ezt követte 12,2 százalékkal a bélrák, 7,5 százalékkal a mellrák és 6,1 százalékkal a gyomorrák. Európában 2012-re több mint kilencmillió páciens élt öt évet a daganat felismerése után. A gyógyultak egyötöde mellrákos, majdnem 17 százaléka prosztatarákos, több mint 13 százaléka bélrákos volt.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek