Az amerikai írónő, Danielle Steel neve valamennyiünk számára ismerősen cseng. Több mint 180 könyv fűződik hozzá, és nem egy kötet szolgált már alapul sikeres mozifilmek megalkotásához.

Első könyve, a Hazafelé (Going Home) 1973-ban jelent meg, azóta a közönség valósággal falja a romantikától, érzelmektől, drámai fordulatoktól áradó sorait. Azt már kevesebben tudják róla, hogy írói pályafutása alatt Danielle Steel egy verseskötetet is kiadott, valamint gyerekeknek is írt, és egy zenealbumra való dalszöveget is költött.

Az írónő ifjúkora

Teljes nevén, Danielle Fernandes Dominique Schüelein-Steel 1947 augusztus 14-én született, New Yorkban. Egyke volt, édesanyja egy portugál diplomata lánya, édesapja pedig a Löwenbräu sörgyár örököse volt. Szülei elváltak, mikor Steel mindössze 8 éves volt, az akkor még kislány apja és a szolgálók mellett nevelkedett. Franciaország és Amerika között ingázva, Danielle túl korán megtapasztalta a magas társadalmi réteg drámáit, magányos gyerekkora volt. A könyvek világába menekült, és a divat iránt kezdett érdeklődni abban a reményben, hogy egy napon ezen a területen alakít majd nagyot. Szakképzését is ennek irányába indította, de egészsége megromlott, egy daganat miatt pedig el kellett távolítani egyik petefészkét, ezért kénytelen volt abbahagyni a tanulmányait, mielőtt lediplomázhatott volna.

Karrierjének kezdete

Az angolul és franciául folyékonyan beszélő Danielle Steel egy fordítóirodánál helyezkedett el, majd röviddel ezután New York egyik reklámügynökségéhez igazolt át. Egyik ügyfele, John Mack Carter – akkor főszerkesztő a Ladie’s Home Journalnál –, azt javasolta Danielle-nek, próbáljon szerencsét az írói pályán. A nő meg is fogadta a tanácsát, és hozzálátott az íráshoz. Párhuzamosan pedig a San Francisco-i Grey reklámügynökségnek is szerkesztett szövegeket, mivel a publikált regényei még nem biztosítottak számára stabil megélhetést.

Könyvei

Mint korábban említettük, első regényét, a Hazafelé-t 1973-ban adta ki – ekkor vált el első férjétől. Ezt több vaskos kézirat is követte, melyet azonban egyenként utasított vissza a kiadója. Végül a Megváltó szerelemmel (Passion’s Promise/Golden Moments) sikerült ismét befutnia, 1977-ben. A könyvet valósággal zabálta a közönség, és Danielle Steel írói pályafutása végre sínre került. Ezután egyik regényét a másik után publikálta, és hogy ha csak a legsikeresebbeket említjük, akkor ki nem hagyhatjuk az 1983-ban megjelent A tökéletes idegen (A Perfect Stranger), az 1987-es Kaleidoszkóp (Kaleidoscope), az 1988-as Zoya hercegnő (Zoya), az 1991-es Szívdobbanás (Heartbeat) vagy az 1994-ben megjelent A legszebb ajándék (The Gift) című remekműveit.

Ekkorra már kiforrott Danielle Steel szerzői stílusa – köteteiben szép számmal sorakoztatta fel az erős, magabiztos nőket, teli bájjal és önbizalommal, akik szinte minden akadályon képesek túljutni az álmaik (és a szerelem) elérése érdekében.

Bár a kritikusok sokszor visszautasították az írásait, Danielle kitartóan ontotta magából az évi hat regényt. Legfrissebb alkotásai között ott van Az apartman (The Apartment, 2016), Múlhatatlan (Past Perfect, 2017) vagy a Kisemmizve (Fall From Grace, 2018).

Az írónő 1984-ben egy verseskötetet is kiadott, Love Poems címmel, valamint két gyerekeknek írt sorozatot is, Max & Martha és Freddie címmel.

Zene, művészetek és divat

Több mint száz sikeres könyvvel a háta mögött, Danielle Steel létrehozott egy francia alkotói csoportot, akikkel közösen dalszövegírói képességét aknázta ki. A szerelemről szóló verssorai 2013 novemberében láttak napvilágot, és egyaránt tartalmaznak angol, illetve francia szövegeket.

Emellett, Danielle négy éve a vezetője egy San Francisco-i kortárs képgalériának, és szorgosan gyűjtöget műalkotásokat a saját otthona dekorálásához. A divat iránti rajongását is megőrizte: rendszeres résztvevője a legszínvonalasabb divatbemutatóknak és -eseményeknek.

Az írói szakmájáról, statisztikai adatokban

Személyes honlapja szerint, Danielle Steel több mint 192 könyvet írt, regényeit 43 nyelvre fordították le, 69 országban adták ki, és 650 millió példányban vásárolták meg világszerte. Továbbá, munkásságával a Guiness Rekordok Könyvébe is bekerült, mivel 390 héten át, megszakítás nélkül ott állt egy sikerkönyve a New York Times bestseller-listáján.

Magánélete

Összesen ötször házasodott. Első esküvőjét mindössze 18 évesen ülte meg, akkor egy francia-amerikai bankárhoz ment feleségül, de 1974-ben elváltak egymástól. Második férje egy rablásért börtönbe ülő férfi volt, akit újból lecsuktak, miután összeházasodtak. Három évvel később elváltak. Harmadik férjének, Bill Tothnak, ugyancsak gondjai voltak a hatóságokkal, mivel hosszas próbálkozás ellenére sem tudott lemondani a heroin-függőségéről.

1981-ben Danielle Steel ismét házasságot kötött, ezúttal John Traina-val, akivel 17 évig voltak együtt. 1998-ban váltak szét útjaik, ezt követően nem sokkal egy újabb házasság vette kezdetét Tom Perkinsszel, ám ez sem volt hosszas életű.

Öt házasság, kilenc gyermek

Danielle Steel első gyermekét, egy kislányt, 19 évesen hozta a világra. Tizenkét évvel később, megszületett a második gyermeke, egy kisfiú, akit Nicknek kereszteltek. John Traina-val való házasságából hét gyereke született.

Nick egész életében bipoláris elmezavarban szenvedett, aminek következtében, mindössze 19 évesen, öngyilkos lett. 1998-ban, lesújtva a veszteségtől, az írónő létrehozta a Nick Traina Alapítványt azon szervezetek megsegítésére, amelyek az elmezavarok valamely területén tevékenykednek, illetve a rossz bánásmódban részesült fiatalokat segítik. Nem sokkal ezután pedig megalapította a Yo! Angel! Nevű alapítványt is, melyen keresztül élelemmel látja el a San Francisco-i hajléktalanokat.

Élete, akár egy regény

Könyvei sikerességét talán a személyes válságai tették világhírűvé. Házasságai, válásai jobbnál jobb regényeket (például a Gyalázat/Malice, 1996; A klón és én/The Clone And I, 1998) ihlettek, mint ahogyan a fia halálát is egy lebilincselő kötet (Hullócsillagom/His Bright Light, 1998) sorai között dolgozza fel. Bár sikeres karriert futott be, családi drámái alaposan rányomták a bélyegüket az életére. Más szavakkal, életének története önmagában is egy drámákkal fűszerezett bestseller.

A ma 74 éves írónő továbbra is megállás nélkül alkot, és ha igazak az állítások, akkor máris 3 új könyvén dolgozik, melyek premierje mind 2021-ben várható.

Fotó: Danielle Steel/Instagram

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.