KuriózumCsupán „néhány százezer dollárba” fog kerülni egy jegy a Marsra - állítja...

Csupán „néhány százezer dollárba” fog kerülni egy jegy a Marsra – állítja Elon Musk

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Bizonyára mindannyian hallottunk már Elon Musk nevéről és a Space X űrkutatási vállalatról. Musk ötletei és a vállalat innovatív lehetőségei révén az űrutazás már a köznép számára is egyre elérhetőbb álomnak tűnik.

Ki ne szeretne a Marson vakációzni? De hogy egy ilyen kiruccanás mennyibe kerülhet, azt még megsaccolni se merjük, ám a hírek szerint sokkal megfizethetőbb lesz, mint azt gondolnánk.

A SpaceX vezérigazgatója, Elon Musk korábban azt nyilatkozta, hogy a Marsra szóló jegy ára remélhetőleg csupán kb. 200.000 dollárba fog kerülni. Persze ez az átlagember számára hihetetlenül soknak tűnik, nem úgy, mint a tehetősebbeknek, hiszen nekik ez az összeg meg se kottyan. Ezért a felsőbb rétegben már kezd megfogalmazódni a „Marsra költözés” ötlete, hiszen ez igazi mércéjévé válhat a vagyonosságnak.

De hát a dolgok nem ilyen egyszerűek, főleg nem az elején. A költségek összességében attól fognak majd függni, hogy hány utas akar egyszerre feljutni, ugyanis a megfelelő létszám kiszámolása létfontosságú. 2022-ben először csupán rakománnyal indítanak rakétát, majd 2024-re tervezik a személyeket szállító rakéta fellövését, ám egyik dátum sem vehető készpénznek.

A SpaceX honlapján a következőket olvashatjuk:

„Az első küldetés célja a vízkészletek megerősítése, a veszélyek azonosítása és a kezdeti energia és életfenntartó infrastruktúra kiépítése. Alapvető célkitűzéseink a hajtóanyagraktár felépítése és a személyzet megfelelő kiképzése. Ezen kezdeti küldetések mind hozzájárulnak a Mars feltérképezéséhez, így később majd virágzó civilizációt hozhatunk létre a Marson.”

A Marson az élet cseppet sem lesz könnyebb, sőt Musk szerint a halál is ugyanolyan, mint itt, a Földön. Ez nem olyasvalami, amibe bárki csak úgy belevághat.

Musk szerint: „Nagyon nehéz lesz, óriási esély van a halálra, mivel képletesen szólva egy kis konzervdobozban fogsz zötykölődni a végtelen űrben.”

Még a sikeres leszállás után is sok veszély várhat ránk: zord környezet, szélsőségek – állítja Musk, szóval még ő sem teljesen biztos a projekt sikerességében. Jelenleg 70%-ot ad arra, hogy a jövőben sikerül megvalósítani a tervet. Mindezek ellenére elképesztő ötlet a Mars gyarmatosításának gondolata. A jövőben ki tudja, mi bontakozik ki. Mivel Musk Mars-rakétája hamarosan bemutatásra kerül, csak az időn múlik, hogy gyorsan hódíthatjuk meg a Marsot!

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek