UtazásCsodálatos Szászföld! Segesvártól Szebenig Filantropikum házivideó kalauzzal

Csodálatos Szászföld! Segesvártól Szebenig Filantropikum házivideó kalauzzal

Nyereményjáték: Kattints ide és vidd el a főnyereményt a Filantropikum és a RIAVITA közös játékán!

Szászföld erődtemplomaival és egyedi építészeti és kulturális hagyományaival gazdagítja Erdély látnivalót. Az itt lakó erdélyi szászok német anyanyelvű kisebbség, akik csak 15.000-en maradtak, és számuk jelenleg is csökken mivel többségük Németországba vándorolt. Mégis aki idelátogat, belecsöppen a romantikus középkori városok hangulatába és a magas kőfalakkal körülvett erődtemplomok magasztosságába.

segesvar_2

Utunkat Segesvártól Nagyszeben irányába vettük és belevetettük magunkat a szász terület látványosságaiba.

Méltán lett híres Segesvár és vált a Világörökség kincséve 1999-ben az egyedi arculatában megmaradt középkori várnegyede, illetve építészeti és szellemi öröksége miatt.

A középkori várfal közel 1 km hosszúságban öleli körül a történelmi várközpontot és olyan egyedi hangulatot rejt magába, amely ideig-óráig képes visszavarázsolni az oda látogatót a középkorba.

A szűk utcák, a régi épületek, a magasztos bástyák turisták tömegeit csalogatják.

Összesen 14 bástyája volt, minden bástyát egy-egy céh védett és tartott karban. Kilenc bástyája ma is áll, egy bástya még mindig lakott.

lakott bastya

A várba a turisták az egykori főbejáraton, az óratorony kapuján át lépnek be. A színes cseréppel fedett, torony Segesvár szimbóluma.

Segesvar_Oratorony

Segesvár után utunkat SzentÁgota fele folytattuk belekóstolva az elhagyatott, de kulturális kincseit még mindig őrző eldugott szász falvakba.

SzentÁgota erődtemploma
SzentÁgota erődtemploma
SzentÁgota erődtemploma
SzentÁgota erődtemploma

Az itt készített rövid házivideót itt tekinthetitek meg:

A falvak egyedi arculata a zsalugáteres ablakokkal:

szaszfold3

szaszfold4

A Nagyszeben fele vezető úton érdemes megállni egy pillanatra, hiszen a távolban ott büszkélkednek a Déli Kárpátokhoz tartozó Fogarasi Havasok hó süveges csúcsai:

szaszfold5

Innen alig egy óra autóútra található Nagyszeben az erdélyi szászok kulturális és kereskedelmi központja ma. 2007-ben Nagyszeben lett Európa kulturális fővárosa és erre készülve helyreállították a Nagypiacot, a Kispiacot és a Huet teret, felújították a város múzeumait. Nagyszeben legfőbb látnivalója az óváros, ahol meglátogathatjuk a gyönyörű evangélikus templomot, illetve az egyedi képzőművészeti értékeket őrző Brukhental Múzeumot.

szaszfold6

szaszfold7

A kellemes délutáni napsütésben bőven van lehetőség elfogyasztani egy kávét a macskaköves utcák és az ódon épületek árnyékában megbúvó romantikus kávéházakban.

szaszfold8

A Kistéri Katolikus Templom

szaszfold9

szaszfold10

A Huet térről egy Filantropikum házi videóval veszünk búcsút olvasóinktól a virtuális Szászföldi kirándulás végével.

Forrásanyag: A videó felvételen az ”Erdély” című könyv soraiból idéztük

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek