HolotropikumCsak óvatosan a gyömbérrel: az orvos szerint vannak esetek, amikor káros lehet...

Csak óvatosan a gyömbérrel: az orvos szerint vannak esetek, amikor káros lehet az egészségünkre

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Manapság már szinte minden bevásárlóközpontban, nagyobb kereskedelmi láncok zöldséges polcain megtalálható a gyömbér, amelyet salátákhoz lehet hozzákeverni, tea is főzhető belőle, elsősorban emésztési panaszok ellen remek, de erősíti az immunrendszert és csökkenti a gyulladásokat is.

Azonban mielőtt a reggeli smoothie-ba reszelnél egy kevés gyömbért, nem árt ha tudod, milyen esetekben kell kerülni ezt a különleges ízvilágú gumónak a használatát.

“A gyömbér kiválóan alkalmas az egészség meghosszabbítására, mivel gingerol és shogaol néven ismert vegyületeket tartalmaz, amelyek antioxidáns hatást fejtenek ki, amelyek csökkentik a szabad gyökök által okozott károkat a szervezetben” – mondta korábban dr. Trista Best a Well+Goodnak.

Mikor lehet “rossz” a gyömbér?

Míg a gyömbér fogyasztása általában biztonságosnak tekinthető, minden előnye ellenére vannak olyan esetek, amikor ajánlott korlátozni, vagy teljesen elkerülni a fogyasztását – mondja dr. Kyle Staller, a Harvard Orvostudományi Karának adjunktusa és szóvivője.

Azoknál adhat aggodalomra okot, akik vérzési rendellenességben szenvednek, például hemofíliában, amikor a vér nem alvad megfelelően – mondja Dr. Staller. “A gyömbér enyhe véralvadásgátló vagy vérhígító tulajdonságokkal rendelkezik, ami azt jelenti, hogy növelheti a vérzés kockázatát” – mondja.

Milyen gyógyszerek hatását “zavarhatja” a gyömbér?

Véralvadásgátló jellege miatt mindenki, aki vérhígító gyógyszereket, például warfarint vagy aszpirint, vagy szív-egészségügyi thrombocyta-aggregációt gátló gyógyszereket szed, annak szintén óvatosnak kell lennie.

“A gyömbér használata ezekkel a gyógyszerekkel potenciálisan felerősítheti azokat a hatásokat amelyek túlzott vérzékenységhez vezethetnek” – magyarázza Dr. Staller.

Sőt, “a gyömbér csökkentheti a vércukorszintet, ezért a cukorbetegeknek szigorúan ellenőrizniük kell a vércukorszintjüket, ha nagy mennyiségben fogyasztanak gyömbért, vagy ha gyömbér-kiegészítőket szednek” – mondja Dr. Staller.

Javasolt az orvosi konzultáció, mielőtt valaki bármilyen kiegészítő kezelést elkezdene – függetlenül attól, hogy vannak-e esetleges ellenjavallatai, vagy sem -, akik jelenleg cukorbetegség elleni gyógyszert, például inzulint vagy antidiabetikus gyógyszereket szednek, és gyömbért is fogyasztanak, mindenképp beszéljék meg a részleteket a
kezelőorvosukkal.

A terhesség alatt komplikációkat okozhat

A tanulmányok azt is kimutatták, hogy bár a gyömbér hatékonyan csillapítja az émelygést terhes nők esetében, korlátozni kell a terhesség alatt elfogyasztott gyömbér mennyiségét, mivel az antikoaguláns hatás nagyobb kockázatot, és vetélést okozhat.

Magas vérnyomás

Egyes tanulmányok, például a Phytotherapy Research 2019-es kutatása azt mutatta, hogy a gyömbér csökkentheti a vérnyomást, ami önmagában nem aggályos.

„Ha azonban a magas vérnyomás szabályozására gyógyszereket szed valaki, akkor ezeknek a gyömbérrel való kombinálása tovább csökkentheti a vérnyomásszintet, ami potenciálisan túlzott vérnyomáscsökkenést okozhat” – mondja Dr. Staller, hangsúlyozva, hogy a témában még további kutatásokra van szükség.

Mennyi a túl sok?

A legtöbb ember nyugodtan ehet naponta gyömbért anélkül, hogy túlzásba vinné, de azoknál, akiknél fennáll a túlzott vérzékenység veszélye, a napi 4 grammnál többet nem szabad fogyasztaniuk, a terhes nők esetében ez a mennyiség nem szabad több legyen, mint 1 gramm – mondja Dr. Staller.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek