LélektárCsak ismételgesd ezt a mantrát: OMMM - és figyeld meg magadon e...

Csak ismételgesd ezt a mantrát: OMMM – és figyeld meg magadon e hang 5 előnyét!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Az Univerzumban rengeteg olyan pozitív energia létezik, melyet emberekként mi is könnyedén bekebelezhetünk, magunkévá tehetünk, élvezhetjük a fizikai-szellemi erejét. Valójában az Univerzumban MINDEN rezgő energia – a testünk, a növények, a fák, az égitestek, a fény, minden energiából tevődik össze! Az OM is így írható le, egy rezgő hangenergia, amivel a belső énedre hangolódhatsz. Ugyanazt jelenti, mint Te és a körülötted lévő Univerzum.

Egyes elvek szerint, az OM az egyetemes teremtés hangja. Annyira komplex energia, melyet emberi elmével nehéz felfogni és elmagyarázni. Hatalmas szimbolikával és erővel rendelkező mantra, amihez idő kell, hogy megemésszük, és hogy valójában megfejtsük, tapasztaljuk a jelentését.

Talán kezdd azzal, hogy tudatosan ismételgeted – egyszer, kétszer, tízszer. Mit érzel? Az OM kántálásával meditatív állapotba kerülsz, és az intellektuális elménél mélyebb szinten kezdesz el foglalkozni az OM-mal. Csak akkor értékeled igazán az OM szent erejét, ha egyszer ilyen módon megtapasztalod.

„Az OM a hangkeltés teljes jelenségét képviseli. Mint ilyen, a természetes szimbólumnak, az összes különböző hang mátrixának kell lennie. Jelöli az összes lehetséges szó teljes skáláját és lehetőségét” – magyarázza Swami Vivekananda.

A-U-MMM

Amikor az OM-ot ismételgeted, olyan hangokat ejtesz ki, amelyek az emberek közötti szóbeli kommunikáció gyökerei. Igazság szerint az OM három szanszkrit betűből áll: aa-au-ma vagy A-U-M, amelyek kántáláskor úgy hangzanak, mint awe-oo-mmm.

Minden artikulált beszéd- és nyelvi hang a torok hátsó része és az ajkak közötti térben jön létre. Amikor az A-U-M-ot formáljuk, azt fogjuk tapasztalni, hogy az A hang a torok hátsó részén születik, az U előre gördül a felső szájpadláson, az M pedig az ajkak segítségével formálódik.

A három hangról azt is mondják, hogy a tudat három állapotát jelképezi: az A az ébrenléti állapotot jelenti, az U az álomállapotot, míg az M a mélyalvás állapotát szimbolizálja. Az AUM vagy OM kántálása a tudatosság minden lehetséges állapotát megidézi. Egyes tudósok úgy vélik, hogy az OM szanszkrit szimbóluma is ezt a három állapotot jelképezi: a legnagyobb, alsó görbe az ébrenlét – A, a középső görbe az álmok – U, a kis felső görbe pedig a mély alvás – M jelképe.

Az OM kántálásának előnyei

1. Az OM segít összekapcsolódni a valódi lényegünkkel

Amikor ismételgeted, megidézed mindazt, ami a legmélyebb szinten vagy. Az OM egyetlen egyszerű hangjával verbálisan, fizikailag és szimbolikusan is megteremted a kapcsolatot a belső éneddel és az Univerzummal.

2. Az OM megnyugtatja az elmét

Ez a hang minden tudás nélkül pozitív, nyugtató hatással van az agyra és a központi idegrendszerre. Az OM kántálása a jelen pillanatba hoz, és horgonyt ad ahhoz, hogy éber maradj, főként akkor, ha állandóan cikázó gondolataid vannak (angolul monkey-mind, azaz majom-elme szindrómában szenvedsz), melyek negatív mintákba ragasztanak. Az OM áttöri ezeket, megtisztítja a negativitást, a tisztaság és az egység csodálatos érzésével helyettesítve azt. Más szavakkal, méregtelenítőként hat a testre és az elmére.

3. Az OM a testedbe visz

Amikor az A-U-M hangot kiejted, a rezgések visszhangzanak a mellkasban, majd a torokban és a koponyában is. Ez azonnali érzékszervi kapcsolatot teremt a test energiájával, és segíthet abban, hogy jobban összhangban érezd magad a testeddel. Ha a csakrákat vizsgáljuk, általa a szív-, torok- és koronacsakra érintett, amelyek a magasabb tudatossággal kapcsolatos csakrák.

4. Az OM összeköt téged másokkal

Ha közösségben kántálod az OM-ot, felerősödik az összetartozás érzése. Szó szerint egyesíted az energiádat az jelenlévő többi ember energiájával. És amikor minden egyes egyéni OM egy nagy közös OM-má forr össze, megtalálod a helyedet az Univerzumban, és elkezdheted felismerni, hogy az egyének közötti elkülönülés mekkora illúzió.

5. Az OM jelzi a gyakorlás kezdetét és végét

Mivel az életünk gyakran pörgő, zsúfolt és stresszes, nem csoda, hogy a meditációban vagy a jógában keresünk menedéket. De mivel éles lehet a váltás a mindennapi zsongás és a nyugodt gyakorlatok között, az OM ismételgetése hatékony módszer lehet a két „világ” kiegyenlítésére.

Esélyt ad az elmének és a testnek, hogy felzárkózzon és megérkezzen a pillanatba. Hasonlóképpen, a gyakorlat végén az OM lehetőséget ad a megállásra és a reflexióra, lehetővé téve egy pillanatnyi elmélkedést a történtekről.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

50 felett sem késő változtatni

Kapcsolódó cikkek