UtazásCinque Terre: A Földközi tenger koronázatlan királya

Cinque Terre: A Földközi tenger koronázatlan királya

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A Földközi tenger vidéke sok lenyűgöző látnivalóval gazdagítja utazásainkat. A Cinque Terre-nek (Öt Föld) nevezett Ligur tengerpart marad számomra a Mediterraneum koronázatlan királya.

Az olaszok szépségét nemcsak csodálni, de megtartani is szerették volna, így Cinque Terre-t Olaszország felvette nemzeti parkjainak listájára, és annak ellenére hogy ez a mai Olaszország legkisebb Nemzeti Parkja, bizonyára ez a legsokszínűbb és legidillibb is.

Mára az Unesco Világörökség része

Megközelítése vonattal ajánlott a kis települések autóval nem elérhetőek.

Keletről nyugatra haladva a tengerpart meredek sziklafalain a Sentierro Azurro-Kék Ösvény visz végig, feltárva a Nemzeti Park minden rejtett kincsét.

A romantikus táj sok látogatóban ébresztette fel a szerelem legalább olyan sokszínű érzését mint, amilyen sokszínű az itteni táj. Költőien a Szerelem Ösvényének is nevezik. A szikla meredek falába vájt ösvényei mellett számos grafiti és kőbe vájt név tartogatja az örökkévalóságnak a turisták szerelmi vallomásait. A Via dell Amoren millió apró korlátra erősített lakat jelzi szerelmek születését, melyeknek kulcsát a szerelmesek a Ligur tengerbe dobták.

A tenger, a kék minden árnyalatában játszik és magasztosan tekintenek rá a meredek sziklafalak. A sziklákon a helyi lakosok fáradtságos munkával teraszos termőföldeket kialakítva egyedivé tették a táj látképét. Az olajfa és szőlő ültetvények, a citrom és narancsfák hűs árnyékot tartva teszik kellemessé a sziklaparti sétát. A helyiek leleményességét tükrözi az egysínű vasút, mely megkönnyíti a gazdag termés betakarítását és szállítását a nehezen megközelíthető, sziklás magas területekről.

Az öt település amin végigvezet az ösvény valódi Szivárványvilágba vezet, leírhatatlan vizuális látványt nyújtva a százféle pasztell színű házak képe. A települések szűk sikátorai, meredek lépcsői, a helybeliek nyugodt tekintete és a Ligur tenger türkiz kék színe azt az érzést keltik, hogy egy Isteni kirakós kellős közepébe cseppentél.

Riomaggiore tengerparti része a régi halászfalu, ahol hangulatos halászvendéglőkből csodálhatjuk a tengeren ringatózó színes csónakokat. A történelem iránt nyitottak meglátogathatják a Museo delle Cinque Terre Arhique-t ami a terület múltjáról mesél.

Manarola a tengerből kiemelkedő óriási sziklatömbre épült és lakossága alig 600 fő. Bájos és egyedi épületek mesebeli hangulatot teremtenek. A XII. századi San Lorenzo templom gótikus homlokzata és a belső barokk stílusa mesél arról, hogy évszázadokkal ezelőtt is már virágzott a kultúra ezen a helyen.

Manarola felől sétálva elérjük Corniglia települést, amely központjába egy közel 400 lépcsőfokos kanyargós feljáró vezet, jól igénybe véve fizikai állapotunkat. De a látvány kárpótol. Innen ismét szép kilátás nyílik a teraszos élénkzöld ligetekre és az türkizkék tengerre. A Kis település építészeti látványossága a Szent Péter templom, melynek homlokzati rózsaablakán látható Corniglia szarvas jelképe.

A főtéren érdemes egy kis pihenőt tenni, és egy frissítőt elfogyasztani mielőtt tovább haladunk, Vernazza fele ami a gyalogtúra egyik legfárasztóbb szakasza.

Vernazza Olaszország egyik leggyönyörűbb települése. Ennek a településnek van saját természetes kikötője, amely nemcsak a múltban, hanem napjainkban is segíti a tengeri kereskedelem lebonyolítását. A falu egykori védőrendszerének falmaradványai, a bástya, a harangtorony ma is őrzik a múlt magasztosságát. A kellemes délutáni napsütés és a kellemes strand jó lehetőséget biztosít, hogy megmártózzunk a Ligur tenger vizében és élvezzük a mediterrán napsugarakat mielőtt Monterosso fele indulnánk.

Monterosso gyakorlatilag már jobban kiépített turistahely, igazi üdülőtelep homokos partszakaszokkal, és hangulatos vendéglőkkel. Jellegzetessége a Neptun szobor, amely közel 15 méter magasságával méltóságteljesen vigyázza Cinque Terre nyugalmát. Megnézhetjük az ugyancsak a védelmi célokkal épült kastély romjait, a Keresztelő Szent János Templom tornyát és az Aurora tornyot.

Ha sikeresen végigjártuk a közel 5 órás gyalogutat igazán megérdemeljük, hogy belevessük magunkat a régió által ajánlott gasztronómiai jellegzetességekbe.

Ajánlom étvágyhozónak a Limoncinót, amely kellemes ízű citrom likőr. Igazán könnyű és frissítő elfogyasztani egy jó Calamari salátát kis citrommal és a extraszűz helyi olívával megbolondítva. Aztán ha leszállt az este kedvhozónak ihatunk helyi specialitásként ismert Cinque Terre bort, vagy a Sciacheterrat amely az édesszájúak fantasztikus itókája.

A Földközi tenger szerelmeseink kihagyhatatlan ez az utazás. A reputációért a National Geographic Traveller magazin is felel, amely 2011-ben 6. Helyre minősítette Cinque Terre-t a világ legszebb tíz partszakaszainak listáján.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek