KuriózumChuck Norris több gyógyszergyártó céget is beperelt, mert állítása szerint megmérgezték a...

Chuck Norris több gyógyszergyártó céget is beperelt, mert állítása szerint megmérgezték a feleségét

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Az amerikai művész, színész, producer és forgatókönyvíró, Chuck Norris és felesége, Gena, az egyik legkiemelkedőbb egészségügyi botrány ellen indítottak eljárást még 2017-ben. A pereskedés oka ugyanis az, hogy Gena gadolínium mérgezést kapott, mely az MRI vizsgálatok során használt kontrasztanyagból eredeztethető.

Chuck Norris több gyógyszergyártó céget is beperelt, mert állítása szerint megmérgezték a feleségét

A sztár feleségét ízületi gyulladása miatt vetették alá MRI vizsgálatoknak. 2012-ben Gena erős szívdobogást és égő érzést tapasztalt a harmadik MRI vizsgálata után. Rögtön kórházba szállították, de a kivizsgálásokat követően sem javult az állapota. A Gena panaszai olyannyira súlyosbodtak, hogy a sztárpár Kínától egészen Texasig végigjárta az alternatív gyógyászokat, de még az őssejt-kezelés sem enyhítette a nő fájdalmait.

„Olyan, mintha egy forró vasdarab lenne a gerincem helyén… teljesen kész vagyok. Az orvosokra egyáltalán nem haragszom, hiszen a kontrasztanyagot gyártó cég az, aki mindent a szőnyeg alá söpört.” – mondja Gena Norris.

Norrisék közel 10 millió dollárra perelnek három gyógyszeripari céget, melyeknek közük lehet az említett kontrasztanyaghoz.

De mi is a gadolínium és hogyan mérgezhet meg?

A gadolínium egy nehézfém, amely egyedül rendkívül mérgező hatású. Az MRI során alkalmazott kontrasztanyagokban viszont olyan kelátképző reagenssel párosítják, amely megelőzi a mérgezést. A gadolínium könnyebben láthatóvá teszi a vérhálózatot, és bármilyen szervet, amelybe sok vér folyik egy MRI vizsgálat során, ezért kapott ebből Gena is.

A gyártók szerint a vizsgálat után ez az anyag gyorsan és könnyedén távozik a szervezetből vizelés útján, ám a radiológusok nem szokták alkalmazni veseelégtelenséggel küzdő pácienseknél, hiszen fennállhat a veszély, hogy nem ürül ki teljesen az anyag. Ráadásul egy 2015-ben indított tanulmány szerint ez a nehézfém könnyedén beépülhet az agy szövetei közé is, ami számos problémát idézhet elő.

A gadolínium mellékhatásai

Az Amerikai Egyesült Államok Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerészeti Hivatala szerint azon emberek esetében, akik szervezetében több hónapig, vagy évig raktározódik a gadolínium komoly komplikációk jöhetnek létre. Szinte a szervezet bármelyik területén bajt okozhat: csontokban, agyban, bőrnél, veséknél stb. Olyan tüneteket és panaszokat képes okozni, mint memóriazavarok, csont és ízületi fájdalmak, fejfájás, gumiszerű bőr, elnehezedett s fájó végtagok, égő érzés a karokban, lábakban, törzs területén.

Sajnos mivel a fizikai tünetek később jelentkeznek, sokszor későre veszik észre, hogy valami nincs rendjén, de addig már a szellemi állapot nagyot romlik.

„Ezek a cégek továbbra is azt hangoztatják, hogy nincs semmiféle kapcsolat a gadolínium és a történtek között, annak ellenére, hogy terhelő bizonyíték az, hogy az anyag már évek óta a szervezetemben van.”Gena Norris.

A McKesson Corporation az egyike azon három gyógyszeripari cégnek, mely érintett az ügyben. 2017 decemberében a vállalat tagadta, hogy bármi mulasztás történt volna. Azt állítják, hogy Gina orvosi és egészségügyi figyelmeztetésben részesült a kockázatokat illetően. A probléma ott kezdődik az egész pereskedésben, hogy a gyógykészítmények forgalmazói nincsenek jogilag kötelezve arra, hogy figyelmeztessék a betegeket, így a vállalat követeli, hogy ejtsék az ügyet.

Jelenleg még folyik az eljárás, ám fejleményeket egyelőre nem tudni. Az tény, hogy a gadolíniumnak komoly egészségügyi mellékhatásai vannak, de vajon a nagy gyógyszeripari vállalatok felelősségre vonhatóak-e ez ügyben?

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek