KuriózumCarl Gustav Jung: „A pszichológiailag beteg emberek általában az egészséges életmód megszállottai”

Carl Gustav Jung: „A pszichológiailag beteg emberek általában az egészséges életmód megszállottai”

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Carl Gustav Jung (1875-1961) neves svájci pszichiáter, pszichológus, analitikus, az analitikus mélylélektan megalapítója. A transzperszonális pszichológia egyik legkiemelkedőbb alakja, akire a gnoszticizmus, a tantra, a taoizmus és a Ji csing is hatással volt. Jung igen érdekes megfigyelést tett az egészséges életmód megszállottaival kapcsolatban.

Az mondja, hogy „a pszichológiailag beteg emberek általában egészséges életmód megszállottai.” Folyamatosan keresik a megfelelő ételeket és italokat, nem dohányoznak, vagy nem isznak bort, különböző sókat fogyasztanak, és a gyógyszertárak megszállottjai. Mindenféle gyógyszereket és vitaminokat vásárolnak, hogy bármilyen betegséget megelőzzenek.

Mindig új gondolatok járnak a fejükben a betegségekről, de soha nem gyógyulnak meg teljesen. Az igazság az, hogy a bűnös általában jobban érzi magát az igaznál, mint ahogy a gaz is jobban virágzik, mint a búza. Minden erényes ember erre panaszkodik.

Azok, akik túl sokat törődnek magukkal, mindig betegek, mindig van valami panaszuk. Valójában így próbálnak meg elhárítani valamilyen pszichológiai problémát. Ez a meghökkentő szenvedély, például, hogy csak bizonyos fajta vizet hajlandók inni, az állandó rettegésből származik, vagyis a haláltól való félelemből.

Próbálják valahogy megvédeni magukat mindattól, ami körülöttük van, mert rettegnek a haláltól. Mert valami legbelül azt mondja nekik: „Uram, ne hagyd, hogy meghaljak, mert még nem is éltem igazán.”

A haláltól való félelem lényegében teljesen normálisnak mondható, hiszen valamilyen szinten minden ember fél a haláltól. A különbség csak abban rejlik, hogy milyen módon és milyen szinten nyilvánul meg ez a félelem. Bizonyos fokú félelem egészséges lehet, mert óvatosságra késztet bennünket, de ez akár egészségtelen rettegéssé, halálfélelemmé is fajulhat.

Az ember természetéhez hozzátartozik, hogy meg akarja érteni a világot. Az igazság azonban az, hogy a halált egyetlen élő ember sem képes teljes mértékben felfogni, mert senki nem tudja, mi történik velünk az utolsó lélegzetvételünk után.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek