HolotropikumBúcsút mondhatunk az endoszkópiának? Új, fájdalommentes módszer a láthatáron!

Búcsút mondhatunk az endoszkópiának? Új, fájdalommentes módszer a láthatáron!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Bárki, akinek volt része már endoszkópiában, tudhatja, hogy nem tartozik a világ legkellemesebb dolgai közé, sőt. Úgy tűnik azonban, hogy van remény arra, hogy végleg búcsút mondjon az egészségügy ennek az eljárásnak.

Már maga az kolonószkópiai vizsgálatra való felkészülés kényelmetlen, hiszen 1-2 nappal azelőtt tilos bizonyos élelmiszerek és folyadékok fogyasztása. Van, amikor hashajtókat írnak fel, és eltiltanak a szilárd táplálékoktól is egy időre. Maga a vizsgálat 30-60 percig tart, a beteg a bal oldalán fekszik, és az orvos egy hosszú, rugalmas cső felhelyezése által végig pásztázza a vastagbelet, hogy nincs-e benne valami rendellenesség.

Úgy tűnik azonban, hogy mostanra annyira fejlődött az orvostudomány, hogy lehetővé teszik egy kevésbé kellemetlen eljárás használatát. A hagyományos endoszkópia helyett a jövőben a kapszula endoszkópia módszerével fogják végezni a vizsgálatokat.

Ez az eljárás nem kellemetlen, hasonló minőségi képet nyújt, mint a hagyományos endoszkópia, nincs fertőzésveszély, nincs szükség közben altatásra, és levegő befúvásra sem.

A kapszula 24 mm x 11 mm, így bárki könnyen le tudja nyelni. A benne lévő mini kamera másodpercenkét 2-4 képet készít a vastagbélről, melyet egy vevő számára sugározza a páciens testére helyezett antennákon keresztül.

A vizsgálat így általában 6 órán keresztül tart, de mindezt a páciens egy kényelmes szobában töltheti. A kapszulában a legjobb az, hogy olyan részeket is ellenőrizni lehet vele, amit az endoszkópiával nem tudtak, mint pl. a vékonybelet.

Mire jó még a kapszulás endoszkópia?

– a gyomor-bél vérzés okának felkutatására;

– a Crohn- és más gyulladásos bélbetegségek diagnosztizálására;

– a gluténérzékenység diagnosztizálására;

– a nyelőcső vizsgálatára;

– más vizsgálatok, például röntgenfelvételek nyomon követésére;

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek