KuriózumBorzas gödények érkeztek a Szegedi Vadasparkba

Borzas gödények érkeztek a Szegedi Vadasparkba

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Fotó: Endrédi Lajos

Három borzas gödény (Pelecanus crispus) érkezett a Szegedi Vadasparkba a nemzetközi fajmegmentési program keretében; a Tisza-parti város állatkertjében így már mindkét európai pelikánfaj, a borzas mellett a rózsás gödény (Pelecanus onocrotalus) megtalálható.

A vadaspark munkatársainak célja egy jelentős létszámú, szaporodó csapat kialakítása, amely majd a nagyméretű, halban gazdag Sancer-tavakon fog megtelepedni. Addig, amíg kevesebben vannak, a Pantanal-kifutót és annak tavait lakják a madarak – tájékoztatta Veprik Róbert igazgató az MTI-t.

A három, nevének megfelelően borzas frizurájú pelikán tojó Franciaországból érkezett, majd a karantén lejárta után foglalta el ideiglenes kifutóját. Miután csak nagy csapatban szaporodik, az állatkertek is arra törekednek, hogy sokat tartsanak együtt belőlük. A vadaspark ennek megfelelően kezdte el a madarak „összegyűjtését”. A jelenlegi három egyedet rövidesen újabb két pelikán követi a prágai állatkertből. Ahogy a csapat létszáma eléri a megfelelő létszámot, a jelenlegi helyükről átköltöztetik őket a Sancer-tavakra, amelyek nagyságuk, szigeteik zavartalansága és gazdag halállományuk miatt „pelikánparadicsomnak” számítanak.

Magyarországon pelikánt csak ritkán látni, kóborló egyedei elvétve bukkannak föl a nagyobb folyók mentén. A XIX. század közepén azonban a pelikánok még a Balatonon is költöttek. Magyarországhoz legközelebb a Duna-deltában élnek nagy telepekben. A borzas valamivel nagyobb a rózsás gödénynél, 9-15 kilogrammos tömegével, akár 180 centiméteres testméretével az egyik legnagyobb repülő madár. Könnyedén, rövid siklásokkal, gyakran igen magasan röpülnek, miközben fejüket válluk közé húzzák.

Egy gödény a természetben naponta akár 1,5 kiló halat is elfogyaszthat. Sokszor egymással összefogva halásznak, körbezárva, és összeterelve a halakat, majd hatalmas csőrükkel kifogják azokat. Tágulékony torokzacskójukban nagyobb mennyiségű zsákmányt is össze tudnak gyűjteni.

Forrás: MTI

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek