Bőrgyógyászok listája arról a 10 dologról, melyeket soha ne kenj az arcodra!

Tudtad, hogy a kozmetikai ipar mennyire szabályozatlan? Például a forgalomba kerülő kozmetikumokat ellenőrző szervek nem minden esetben várják meg egy-egy termék jóváhagyását, mielőtt az a boltok polcaira kerülne. Igen, jól olvastad.

Bőrgyógyászok listája arról a 10 dologról, melyeket soha ne kenj az arcodra!

Ezek a szabályzó szervek lennének felelősek azért, hogy milyen termékek kerülnek a bőrünkre, de olykor azt sem lehet tudni, hogy az adott termék összetevői között szerepelnek-e mérgező anyagok. Ezért, ha tehetjük pásztázzuk végig az összetevők listáját és mi magunk szűrjük ki az esetleges rossz termékeket.

Bőrgyógyászok által összeállított lista szerint ezeket a dolgokat sose kend az arcodra!

1. Fizikai hámlasztók

„Saját magamon, és a pácienseimen is tapasztalom, hogy a fizikai hámlasztók bőrirritációt és kiszáradást okoznak, főleg a hidegebb hónapokban.” – magyarázza Maghan O’Brien a New York-i bőrgyógyászklinika orvosa.

„A szemcséket tartalmazó hámlasztó kendők akár ekcémát és aknét is előidézhetnek.” – tette hozzá.

2. Ásványi olaj

Az ásványi olajok eltömítik a pórusokat és gyulladásos aknék, mitesszerek vagy akár milia (apró fehér pöttyök) is kialakulhatnak. Kerüljük a folyékony paraffint, petróleumszármazékot, paraffinolajat, fehér olajat.

Ezt már olvastad? Kend be a bőröd és arcod almaecettel, és szabadulj meg a méreganyagoktól, az ekcémától, az öregedési foltoktól!

3. Hagyományos szappan

A bőrgyógyászok többsége nagyon ellenzi a hagyományos, „durva” szappan használatát, hiszen az megfosztja a bőrt a természetes zsírosságától, így az veszít a hidratáltságából, kiszárad és viszketővé válik.

4. Illatanyagok

A kozmetikai termékek nagy része tartalmaz valamilyen illatanyagot, ezek pedig akár kiütéseket és irritációt is okozhatnak. Olykor akár allergiás reakciókat is kiválthatnak, és károsíthatják a szaporítókészüléket és a légzőkészüléket is.

5. Durva bőrradírok

Sokan az akné megszüntetéséért használják a durva szemcsés bőrradírokat, de ez nem helyes, mert csak még jobban irritálni fogja az amúgyis már gyulladásban lévő bőrt. Használjunk inkább krémesebb textúrájú arcmosót és a kezünkkel dörzsöljük át az arc területét.

6. Apró tűszúrások a bőr felületén (Dermaroller)

Nagyon sok kockázat rejlik abban, hogy egy ilyen készülék segítségével több tucatnyi apró tűszúrást ejtünk az arcbőrön, ha nem vigyázunk nagyon könnyen elfertőződhet a terület. Az ilyen fajta kezeléseket csak megfelelő környezetben szakember végezhetné, otthon nagyon veszélyes.

7. Kémiai hámlasztók házilag

A házilag készített kémiai hámlasztók nagyszerű megoldásnak tűnhetnek, mivel költséghatékonyak, de ennek is vannak kockázatai. A bőr kisebesedése, felhólyagosodása allergiás reakcióra enged következtetni, amivel bőrgyógyászhoz kell fordulni.

Ezt már olvastad? MOSÓDIÓ – 100%-os alternatíva, hogy lecseréld a kémiai mosószereket

8. Befecskendezett anyagok

A botox nevezetű anyag a legnépszerűbb a szépészeti beavatkozások során, de ez is számtalan, az egészségre veszélyt jelentő tulajdonsággal rendelkezik.

9. Alkohol alapú termékek

Az alkohol bőrrel érintkezve felszívódik, és nem csak kiszárítja és irritálja, hanem hosszútávon ekcémát, aknét és kipirosodást okoz. Használjunk inkább víz alapú tonizáló készítményeket, mert ezek nem szárítják ki a bőrt.

10. Sampon

A samponnal egészen addig nincs baj, míg azt a fejbőrünkön használjuk, de sokszor kerülhetünk olyan vészhelyzetbe, amikor jobb híján csak samponnal van lehetőségünk tisztálkodni. A samponban túl erős kemikáliák vannak ahhoz, hogy az arcbőrünkön használjuk.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.
Top