OtthonMOSÓDIÓ - 100%-os alternatíva, hogy lecseréld a kémiai mosószereket

MOSÓDIÓ – 100%-os alternatíva, hogy lecseréld a kémiai mosószereket

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A mosódió a Sapindus Mukorossi nevű növény kimagozott termése, mely Ázsiában, a Himalája hegység lábánál honos növény. Napjainkban egyre nagyobb teret hódít és megvásárolható a hazai kereskedelemben is.

MOSÓDIÓ - 100%-os alternatíva, hogy lecseréld a kémiai mosószereket

Ez a növény a szappanfák családjába tartozik és egy különleges anyagot tartalmaz, a “saponin”-t, mely meleg vízzel érintkezve habzani kezd és ezáltal a szappanhoz hasonló jelentős mosóerővel bír.

A mosódiót használhatjuk ruhák tisztítására, kiváló a házi kedvencek tisztántartására vagy akár a személyes higiénia céljából is alkalmazható. A mosódió emellett nagyon jól használható általános tisztítószerként is. Legnagyobb előnye, hogy környezetbarát, mivel a többi mosószerrel ellentétben nem tartalmaz foszfátot és tenzideket.

A mosódió a leírt előnyök mellett, rendkívül gazdaságos is.

Egy 500gr-os adag ára körülbelül 1000-2000 forintba kerül és ez a mennyiség elégséges egy fél évre (kb.150-200 mosásra).

Hogyan használjuk a mosódiót?

  • Mosószerként a gépi mosáshoz:

Kb. 8-10 félbe vágott mosódiót beleteszünk egy vászontasakba, és egyenesen a dobba helyezzük a ruhák közé. Ezt a módszert a 40°C fokos mosásnál alkalmazzuk. Mosást követően a mosódiót kiszárítjuk és még legalább két alkalommal használhatjuk. Többszöri használat után a mosódió már nem tartalmaz saponint, így használhatjuk a szobanövények táptalajának gazdagítására.

  • Kézi mosáshoz hideg vízzel:

Ehhez először egy oldatot készítünk 6-8 mosódió és egy bögre forró vízből, majd ezt az oldatot használjuk a hideg vízzel történő kézi mosás során.

A mosódió előnyei:

· Alkalmazhatjuk bármilyen anyag estén: pamut, selyem vagy gyapjú. Mosás után a ruhák puhák és semleges illatúak lesznek.

· Hipoallergén, ezért használata javallott úgy a bőrbetegséggel küzdők számára, mint a csecsemők és kisgyerekek esetében.

· Ha mégis illatos ruhákra vágyunk, a mosódiót tartalmazó tasakba csöppenthetünk néhány cseppet a kedvenc illóolajunkból.

· A mosódió használata nem javasolt a fehér ruhák estében, mert sárgást színt kölcsönöz a ruháknak.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek