HolotropikumBiztos jelek, amik májkárosodásra utalnak

Biztos jelek, amik májkárosodásra utalnak

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Az elhízás, a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint mind a zsírmáj-betegség kialakulásának ismert fő kockázati tényezői. De a szakértők szerint több jel is figyelmeztethet a májkárosodásra, ezért érdemes ezekre odafigyelni, hogy megelőzzük a bajt.

„Az elhízás, a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint – a metabolikus szindróma közös jellemzői – mind ismert fő kockázati tényezői a zsírmájbetegség kialakulásának” – mondja Dr. Craig Lammert, az Indiana University School of Medicine orvosprofesszora – írja az eatthis.com.

1. Hasfájás

A hasfájás bizonyos esetekben a májkárosodás jele is lehet. A sárgaság, illetve a has jobb felső oldalában érzett fájdalom már olyan tünetek, amik arra utalnak, hogy a máj nagyon beteg. Jobb még azelőtt megállítani a betegséget, hogy az súlyossá válna.

2. Sárgaság

A szakértők szerint a sárgaság a májkárosodás egyik leggyakoribb jele. Ez a bőr, a nyálkahártyák és a szemfehérje sárgás elszíneződése, ami a szövetekben lerakódó epefesték (bilirubin) következménye. Általában a vizelet is sötét, mivel a bilirubin a veséken is áthalad kiválasztáskor.

A magas bilirubinszint gyulladásnak, a májsejtek egyéb rendellenességeinek vagy az epeutak elzáródásának tulajdonítható. A sárgaságot néha a vörösvértestek nagyszámú lebomlása okozza, ami újszülötteknél fordulhat elő. A sárgaság általában a májbetegség első, és néha egyetlen jele.

3. Viszkető bőr

A májzsugor, vagy cirrózis gyakran csak akkor mutat tüneteket, amikor már súlyos a májkárosodás. Az első tünetek a fáradtság, gyengeség és fogyás, hányinger, véraláfutások, könnyen előforduló vérzés, lábak, lábfejek vagy bokák duzzanata, viszkető bőr, a kézfejen megjelenő bőrpír és pókhálószerűen megjelenő erek lehetnek.

4. Teltségérzet

Az ok nélküli teltségérzet májproblémákat jelezhet. A máj megnagyobbodása (hepatomegalia) a májbetegség jele, bár általában nincsenek tünetek enyhe megnagyobbodás esetén. A nagymértékben megnagyobbodott máj tünete azonban a teltségérzet lehet.

5. Kimerültség

Az egyik leggyakoribb tünet a májbetegségben szenvedők körében a fáradtság, kimerültség. Ez univerzálisan érvényes a májbetegség minden fajtájára, a cirrózistól a hepatitis C vírusos fertőzésig. Egyes betegeknél a fáradtság a betegség diagnózisa után több évvel jelentkezik, más esetekben ez az első tünet, ami miatt orvoshoz fordulnak. A kimerültség mellett gyakran depresszió is jelentkezhet.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek