Holotropikum5 jel, ami kezdődő depresszióra utalhat: ha kettőnél több tünetet észlelsz magadon,...

5 jel, ami kezdődő depresszióra utalhat: ha kettőnél több tünetet észlelsz magadon, érdemes segítséget kérni

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A klinikai depresszió tartós lehangoltságot jelent, ami hetekig, vagy akár hónapokig is eltarthat, és számos nehezen kontrollálható tünettel jár.

Bár a tájékozatlanság és a megfelelő oktatás hiánya miatt a társadalom stigmatizálja a depressziót, ez is ugyanúgy működik, mint minden más betegség, amely speciális beavatkozást, valamint a legtöbb esetben gyógyszeres kezelést igényel.

Ha a lehangoltság huzamosabb ideig kitart, ne habozz segítséget kérni a családtagjaidtól, barátaidtól, vagy bárkitől, aki közel áll hozzád, és sürgősen fordulj terapeutához. Megtörténhet, hogy a depresszió fokozatosan, észrevétlenül jelentkezik, miközben azt hazudjuk önmagunknak, hogy „jól vagyunk”.

Ha az alábbi tünetek közül kettőt vagy annál többet tapasztalsz, nagyon valószínű, hogy kezdődő depresszióval állsz szemben, vagy talán már egy ideje szenvedsz ebben a betegségben. Ebben az esetben ne habozz szakszerű segítséget kérni.

1. Az öröm és a motiváció hiánya

Ha egyáltalán nem érzel semmilyen örömet a mindennapokban, és még azok a tevékenységek sem szereznek örömet, amelyek korábban boldoggá tettek, az aggodalomra adhat okot.

Igaz ugyan, hogy az ízlésünk idővel változhat, de ha ez a változás hirtelen következett be, és egyáltalán semmi nem tud már örömet okozni neked, az mindenképpen rossz jel a mentális egészségedre nézve.

Ha korábban ambiciózus és szorgalmas embernek ismerted önmagadat, most pedig ahhoz is alig érzel elég motivációt, hogy felkelj az ágyból egy pohár vízért, az azt jelentheti, hogy jelen pillanatban nem vagy 100%-ban önmagad, és segítségre lehet szükséged, hogy talpra állj.

2. A belső üresség állandó érzése, ami mély elkeseredéssel társul

Normális, ha szomorú vagy, és fájdalmat érzel egy negatív tapasztalat után, ami hatással volt rád, de ha ez az érzés hosszú ideig kitart, többről lehet szó átmeneti szomorúságnál, és segítségre lehet szükséged a gyógyuláshoz.

Ezenkívül a kezeletlen depresszió más krónikus betegségeket is előtérbe hozhat, amelyeket sokkal nehezebb lesz kordában tartani.

3. Fokozott fáradtság

Akárcsak a motiváció hiányának esetében, ha bármilyen változást észlelsz az energiaszintedben, próbáld meg kideríteni, mi lehet a pontos oka.

Megtörténhet, hogy egyszerűen csak nem tudtad kipihenni magadat, de a fáradtság szív- és érrendszeri betegségek és vérszegénység tünete is lehet, ugyanakkor utalhat autoimmun betegségekre is, például pajzsmirigy-alulműködésre, de akár depresszióra is.

Mindenesetre, ha úgy érzed, hogy túlságosan könnyen elfáradsz, és még az olyan hétköznapi dolgok is kimerítenek, mint például a bevásárlás, vagy bármilyen hasonló tevékenység, amit korábban gond nélkül elvégeztél, fordulj orvoshoz, hogy kideríthesd, mi áll a háttérben.

4. Alvászavarok

Az álmatlanság és a túl sok alvás egyaránt utalhatnak kezdődő depresszióra, ami kezelésre szorul. Lehet, hogy úgy tűnik, hogy az alvás csak jót tehet, de ennek is a normális határokon belül kell maradnia, és nem kellene meghaladnia a napi 10 órát.

Ha általában körülbelül 8 órát aludtál, most pedig akár 12-13 órát is képes vagy átaludni, az annak a jele, hogy a szervezeted kimerültebb az átlagosnál, ami valamilyen egészségügyi problémára utalhat.

Ugyanakkor a tartós álmatlanság is vészjelzés lehet. A megszokott alvási ritmusodban bekövetkezett bármilyen változásokra oda kell figyelni, és érdemes szakemberhez fordulni a problémával.

5. Reménytelenség érzése, és a bármiféle pozitív perspektívára való képtelenség

Ha a jövőképed teljesen sivár és reménytelen, akkor az időszak, amin keresztülmész, valószínűleg befolyásolja a gondolkodásodat.

Bármilyen sötét is legyen a helyzet, mindig mindenre létezik megoldás. Még ha vannak is olyan dolgok, amiken nem tudunk változtatni, megváltoztathatjuk a hozzáállásunkat, és azt, ahogy ezek a dolgok hatnak ránk.

Ha semmilyen pozitívumot nem látsz a jövőben, és leküzdhetetlen szomorúságot és reménytelenséget érzel, próbálj meg beszélni erről valakivel.

Egy egészséges ember, aki egyensúlyban van önmagával, biztosan lát majd egy halvány fénysugarat a sötétségben, és neked is segíthet, hogy megtaláld ezt.

Ha a felsorolt tünetek bármelyikét tapasztalod, előfordulhat, hogy egy depressziós epizódtól, vagy akár súlyos depressziótól szenvedsz.

Fontos, hogy segítséget kérj, még akkor is, ha úgy érzed, hogy senki sem tud igazán megérteni téged. Még ha ez így is van, azok az emberek, akik szeretnek téged, melletted akarnak lenni a nehéz pillanatokban, és neked meg kell adnod nekik ezt a lehetőséget.

Ha valaki, akit szeretsz, nehéz időszakon menne keresztül, te is szeretnél tudni róla, és mindent megtennél, hogy segíts neki. Biztosan nem akarnád, hogy csendben szenvedjen.

A szeretteid is ugyanezt szeretnék tenni, még akkor is, ha nem értik meg 100%-ban, min mész keresztül. Azt szeretnék, ha beszélnél mindarról, amit érzel, hogy mindent megtehessenek, amire képesek, hogy meggyógyulj, és biztonságban légy. Vigyázz magadra úgy, ahogy valaki olyanra vigyáznál, aki fontos a számodra, és soha ne hagyd figyelmen kívül azokat a tüneteket, amelyek veszélybe sodorhatják az éltedet. Felbecsülhetetlen érték vagy!

Ha krízisben van, vagy úgy érzi, hogy fennáll a veszélye annak, hogy kárt tegyen magában vagy másokban, azonnal hívja fel a Lelki Elsősegélyt (116-123), vagy keressen fel egy szakembert. Megkeresheti a legközelebbi sürgősségi osztályt is! Vészhelyzet esetén hívja a 112-t, vagy a 104-et (mentő)!

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek