KuriózumBizar, deformált koponyákat találta Mexikóban a régészek

Bizar, deformált koponyákat találta Mexikóban a régészek

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Pre-kolumbiai település ásatása közben találtak Közép-Amerikában deformált, egyelőre azonosíthatatlan koponyákat, melyek az előzetes feltételezések szerint emberi beavatkozás miatt nyerték bizarr formájukat.

bizar-koponya-mexiko

Szám szerint 25 darab csontvázat találtak, melyek Onavas ősi városa mellett, egy sírkamrából kerültek elő, és 13 esetében azonosíthatóak a deformációk. Ugyanakkor 5 koponya állkapcsában komoly fogászati beavatkozások (korona, fogtömés) is felfedezhetők.

“A koponya deformálása a közép-amerikai kultúrákban egyáltalán nem szokatlan, sok hasonló esettel találkoztunk. Egyes esetekben teljesen valószínűsíthető rituális szándék áll az emberkínzó beavatkozások mögött”, magyarázta Cristina Garcia Moreno archeológus, a kutatások igazgatója.

A fogászati beavatkozásokról érdemes elmondani, hogy ilyen kezelésben csak az elit, a vezető társadalmi réteg részesülhetett, így bizonyítottnak látszik, hogy a csontvázakat rituális áldozatokként nevelték. Az egyik csontváz csupán 12 éves, és a sírban semmiféle nemesi származásra utaló ereklyét nem találtak. Valószínű, hogy mind a 25-en véráldozatok lehettek.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek