KuriózumBármennyire hihetetlen, a görögdinnye napjaink 'legmérgezőbb' gyümölcse lett

Bármennyire hihetetlen, a görögdinnye napjaink ‘legmérgezőbb’ gyümölcse lett

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Napjainkban egyre inkább a bőséges termésre és a minél gyorsabb érési folyamatra helyeződött a hangsúly, amely azonban olyan kémiai anyagok használatát feltételezi, melyek egyenesen mérgezőek az emberi szervezet számára. Ezért bármennyire is hihetetlenül hangzik, a mindenki által közkedvelt görögdinnye, az egyik legmérgezőbb gyümölccsé vált napjainkra.

Ezekbe a gyümölcsökbe ugyanis bizonyos kémiai anyagokat fecskendeznek, hogy gyorsítsák általa a növény növekedését és érését. A nitrát az egyik ilyen hatással járó kémiai anyag, melynek használatát a megengedett határon túllépve alkalmazzák a termelők. Így aztán az is előfordulhat, hogy az ajánlott mennyiség háromszorosát fecskendezik a gyümölcsbe, melyet elfogyasztva, komoly egészségi problémák léphetnek fel.

Sokan azt gondolják, hogy a gyümölcsön látható kis lukakat a rovarok okozzák, de ezek sajnos nem másak, mint a nitrogén befecskendezés nyomai. Ha olyan gyümölcsöt sikerül vásárolnunk, amelyiknek a piros belseje összeesett és olyan, mintha hiányozna belőle, akkor az vagy túlérett, vagy nagyon sok növekedést előidéző hormont tartalmaz. Ezért az ilyen gyümölcs fogyasztása nem javasolt az egészségünk érdekében.

Szerencsére nem minden termelő vegyszerezi a termését, éppen ezért nagyon fontos, hogy megfelelő, biztos helyről szerezzük be a dinnyét.

Ezt már olvastad? Ezért ne egyél görögdinnyét este, lefekvés előtt

A dinnye nitrogén értékét mi magunk is megállapíthatjuk: tegyük a gyümölcs egy kis darabját egy szobahőmérsékletű vízzel teli edénybe. Ha a víz színe világos rózsaszínűvé válik, akkor a dinnye mérgező mennyiségű nitrátot tartalmaz.

Egy másik, az érést gyorsító szer, a forchlorfenuron, melyet az Amerikai Egyesült Államokban alkalmaznak a kiwi, és a szőlő esetében, és amelyet tilos lenne használni Európában. Ez a szer az állati kísérletek során bizonyosságot nyerve, a szőrzet elvesztését okozhatja. Egyes termelők jóval a beérés előtt leszedik a gyümölcsöt, majd ezzel a szerrel injekciózzák be. Az ilyen dinnye magja fehér, hiszen még éretlen, fogyasztása pedig egyenesen tilos.

Hosszú távon ezek a szerek idegrendszeri panaszokhoz vezethetnek, és a véráramba kerülve, a szív, a máj, az agy és a lép károsodását okozhatják. A veszélyes vegyszerek sorába tartozik még a gyakran alkalmazott karbofurán és a perklorát, melyek különös veszélyt jelentenek a gyerekekre nézve. Sajnos egy nemrég végzett kutatás kimutatta, hogy ez utóbbi szer nagymértékben jelen van az uborkában, a tökfélékben, és a száras zöldségekben is.

Ezt már olvastad? Nem a gluténra vagyunk érzékenyek, hanem a glifozát nevű gyomirtóra

Természetesen nem azt állítjuk, hogy minden termelő ilyen módszereket alkalmaz, hogy rövid időn belül jusson nagyobb haszonhoz, ám ha görögdinnyét vásárolunk, akkor legyünk figyelmesek és ha tehetjük vásároljunk megbízható, helyi termelőktől!

Forrás: EVZ, DivaHair.ro, Kanal D

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek