KuriózumBáj, ártatlanság, tisztaság, diszkréció – rózsa

Báj, ártatlanság, tisztaság, diszkréció – rózsa

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Rózsa (esküvőkor): boldog szerelem. A rózsa, a szerelem virága. Egy szál rózsát ajándékozni az egyértelmű szerelem jelképe, míg rózsát csokorban adni az áhított szereleme, száz szál rózsát ajándékozni pedig a mindent felperzselő, olthatatlan vágyódás jelkép.

Fotó:  Flickr.com
Fotó: Flickr.com

A rózsa számos szimbólumot hordoz magában. De mindegyikben közös, hogy valamilyen módon a tiszta, bűntelen élethez kötődik, hiszen többek között a szépség, a szerelem, a mulandóság, a jó szerencse, a boldogság és a csend szimbóluma ez a virág. A legrégebbi ismert ábrázolása 3500 éves, az ókori görög knósszoszi palota egyik freskóján tálalható. Mindezek mellett a rózsa a parfümkészítés egyik legfontosabb alapillata is. A rendkívül széles választék pedig azt jelenti, hogy minden alkalomhoz van megfelelő belőle.

Szinenként a legtöbb jelentest hordozza, úgymint:

Rózsa (fehér és vörös együtt) – egység.
Rózsa (fehér) – ártatlanság, tisztaság; megérdemellek; titok, csend. A megszokott, vagy kiérdemelt szerelem, de a szülői szeretet virága is lehet. Szerelem, gyönyör; méltó társ, megveted szerelmemet? Meghalok… Báj; ártatlanság; tisztaság; diszkréció. Méltó vagyok önhöz! Most szült édesanyának általában fehér rózsából kötött csokrot készítenek. Jelképezi a szerelmet, a megbecsülést, és a tisztaságot.
Rózsa (fehér, szárított) – kívánt halál, erény elvesztése.
Rózsa (karácsonykor) – nyugtass meg; aggodalom.
Rózsa (rózsaszín) – tökéletes boldogság; Kérlek, higgy nekem… megbocsátás.
Rozsa (sárga) – a szerelem csökkenése, féltékenység. Próbálj meg vigyázni. Általában a sárga virágok jelentése negatív. Ahogy a dalból is ismerhetjük, jelentésük hűtlenség, irigység. A sárgarózsa ugyanakkor a lanyha érzelmeket is jelentheti egy szerelem esetén, de barátoknak bátran ajándékozhatjuk. A következő kérdéseket is jelenti: szerelmed őszinte? Nem csalsz meg? Tehát mindenképpen egyfajta bizonytalanságot sugall.
Rózsa (sötét karmazsin) – gyász.
Rózsa (vörös) – szerelem, szeretlek. A birtokló szerelem, a szenvedély virága. Vörös rózsa csokor virágnyelven ezt jelzi: „Tartozz hozzám, akarlak, mindennel jobban vágyom rád!” A vörös rózsa jegyűek szenvedélyes és bátor emberek. Az ilyen férfiak hajlamosak a féltékenységre. Ugyanakkor az egy szál vörös rózsa a lángoló szerelem jelképe.
Rózsa tövis nélkül – szerelem első látásra.
Rózsabimbó – szépség és fiatalság, szerelemben ártatlan szív.
Rózsabimbó (fehér) – lányság. Hű maradok érzelmeimhez.
Rózsabimbó (vörös) – tisztaság és kedvesség… remélj.
Rózsalevél – talán reménykedhetsz… rózsalevél: igen; rózsaszár – nem (mert tövises…)

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek