HolotropikumAzok a személyek, akik kevesebb, mint 7 órát alszanak, hamarabb öregszenek!

Azok a személyek, akik kevesebb, mint 7 órát alszanak, hamarabb öregszenek!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A kromoszómák részét képező telomerek, vagy más néven kromoszómasapkák hosszúsága befolyásoló hatással van az élettartamra. Minél rövidebbek a telomerek, annál rövidebb várható időtartamra számíthatunk. A telomerek védelmet nyújtanak a génállomány számára.

Minden sejtosztódáskor a telomerek egyre rövidebbek és rövidebbek lesznek, míg végül olyan méretűek lesznek, hogy már nem tudnak osztódni a sejtek. Ennek következtében a sejtek megöregednek, majd elhalnak.

Minél nagyobb védelmet biztosítunk a telomereknek, annál inkább meghosszabbítható a sejtek élettartama. Ha megfelelő életmódot élünk, egészségesen táplálkozunk, rendszeresen sportolunk, relaxálunk, csökkentjük a stresszt az életünkben, elegendő időt alszunk, akkor mi magunk is hozzájárulhatunk a telomerek védelméhez.

Kutatások alapján bizonyították, hogy az alvásnak milyen fontos szerepe van a telomerek védelmében, és a várható élettartam meghosszabbításában. Egy 482 emberből álló kutatás alapján kiderült, hogy a lehető legjobb eredmény azoknál volt, akik az éjszaka során átlagosan 6 óra 28 percet aludtak.

Egy másik tény, ami még kiderült a kutatás alapján az, hogy a szervezet fiatalon tartása érdekében legalább 7-9 óra alvásra lenne szükség. Harvardi kutatók szerint az elégtelen alvás nem csak a telomerek védelmét befolyásolja, hanem az immunrendszerre, a vérnyomásra, és a hormonháztartásra is negatív hatással van.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek