Tudjátok, még fiatalon sem könnyű a bevállalt dolgokat igényesen és időben leadni, jó munkát végezve. Talán a tél-tavasz évszakforduló miatt, talán a saját figyelmetlenségem és hanyagságom miatt, de a múlt hetem minden téren egy rémálom volt.

Elkezdve attól, hogy az ide szánt cikkeimet nem tudtam időre pontosan elküldeni, azon keresztül, hogy túlvállaltam magam, plusz a hajtási jogosítványt is gyúrom sunyiban, és a melóban is valami észveszejtő vitákat kibírtam, már ott tartottam, hogy legbelül saját magammal vitatkozok – ami, mint tudjuk, a személyiségrombolás egyik enyhébb fajtája.

Történt, nem történt, annyi negatív energia és düh felgyűlt bennem, hogy egyszerűen azt sem tudtam hova szaladjak mindezt kifújni magamból. És mivel én egy olyan ember vagyok, aki súlyos mértékben megbecsüli emberi kapcsolatait, szóba sem jöhetett, hogy barátnőmön vagy barátaimon, szüleimen, öcsémen vagy hasonlón éljem ki magam – így maradt a jól bevált belső emésztés, amit mára már magas szinten tudok űzni.

Ilyen esetekben, noha nem mindig, de be szokott válni, hogy kizárok mindent magam körül, magamba fordulok, és hosszú órákig olvasok valami igazán érdekeset és olvasásra méltót. Azt hiszem ez a könyv pont a legjobbkor jött, ugyanis Csernus doki jól megszokott pofonveregetős, sokkhatást kiváltó terápiája úgy érzem helyre tudott pattintani átmeneti letargiámból.

Csernus Imre: Bevállalja? című könyve attól függetlenül, hogy se a módszereit se a stílusát nem szeretem kivételesen a javamra szolgált. Minden tartalmi lárifárit hanyagolva azt mondanám, hogy elégséges a könyvet átszelő tíz szabályát megemlítenem, és mindenki érteni fogja, hogy miről beszélek.

Nem túlzás! Belső vívódásokkal szenvedő emberek esetében egy lehetséges ön-terápiában lehet segítségünkre e könyv (véleményem szerint).
Ízelítőnek itt van két pont, ami villámgyorsan visszaterelt ember az alkotói hétköznapokba:

  •  Aki tudja, hogy mit kellene tennie, de valamiért mégsem teszi, az tudatosan köpi szembe magát. Ennél jobban pedig nem alázhatja meg magát senki. Önmaga előtt.
  •  A gondjaidért soha nem más, mindig te magad vagy felelős. Tanuld meg vállalni a következményeket a tetteid után, és nem másban keresni hibáid okát!

Mindezek önkényes válogatásom idézetei. Ennél sokkal többet szüretelhetünk magunknak, ha elfogadjuk, hogy Csernus pofátlan stílusa épp azt szeretné kiváltani, hogy ne nyugtasd magad, hanem menj egyenesen szembe problémáiddal és saját kényelmes önmagaddal.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.