UtazásAz ország, ahol aranyat tesznek a csokiba és egy lehetséges háború során...

Az ország, ahol aranyat tesznek a csokiba és egy lehetséges háború során az egész lakosságot képes bunkerekbe menekíteni

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A Business Insider 7 meglepő tényt közölt pár nappal ezelőtt Svájcról. A kis, Európa szívében található országról leghamarabb a magas életszínvonal, a lenyűgöző hegyvidéki táj, valamint a pontosságukról híres órák jutnak eszünkbe, de lássuk, még milyen titkokat rejteget ez az államformáját tekintve kicsi, szövetségi köztársaság.

Fotó: Flickr.com
Fotó: Flickr.com

1. Egy esetleg nukleáris háború kitörése miatt az ország lakóinak különösképpen nem kell tartania, ugyanis az atombunkerekben közel 8 millió embert, azaz szinte a teljes lakosságot el tudják szállásolni.

2. Maradva egy esetleges háborús konfliktus kirobbanásánál, Svájc autópályái alkalmasak arra, hogy a harci repülőgépek fel és le tudjanak szállni az útszakaszokon. Ezt úgy teszik lehetővé, hogy eltávolítják a pályákat elválasztó szalagkorlátokat.

3. A svájci vadászgépek gyakorlat közben nem tudják meghaladni a hangsebességet, mivel a 41 290 négyzetkilométert kitevő ország területe túl kicsi ahhoz, hogy ezen belül elérjék ezt a sebességet, és ne repüljenek át más állam légterébe. A szuperszonikus utasszállítók esetében létezik egy egyezmény Franciaországgal, amely lehetővé teszi, hogy a repülőgép a francia légtérben is gyorsulni tudjon.

4. Svájcban négy nyelv, a német, a francia, az olasz és a rétoromán is hivatalos nyelvként szerepel. A svájci német teljesen más, mint amit Németországban beszélnek, és nincsen írott formája sem.

5. A svájci csokoládé gyártók egy olyan eljárást találtak fel, amely során a csokifigurákba emészthető aranyat tudnak beletenni.

6. A Svájcban közlekedő gépjárművek majdnem mindenike úgy néz ki, mintha teljesen új lenne. Ez azért van, mert az országban nagyon szigorúan veszik az autók ellenőrzésére vonatkozó szabályokat, és a mulasztást keményen büntetik.

7. A kis állam híres a precíz tömegközlekedéséről is, hiszen egyetlen jegy kiváltásával át lehet utazni az egész országot, külön busszal, hajóval, vagy vonattal.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek